Aktiv fysioterapi

6 smarta tips för dig som arbetar hemma

Antalet patienter som söker hjälp för rygg- och nackproblem har ökat till följd av hemmaarbete i tokiga arbetsställningar vid icke anpassade bord och stolar.

Det konstaterar Lena Orbert Jonsson, leg fysioterapeut och ergonom på Aktiv fysioterapi vid Ersta sjukhus. Hon och hennes kollegor möter många med muskelvärk i nacke, axlar och ländrygg och det är även vanligt att patienterna söker hjälp på grund av huvudvärk.

De olika smärttillstånden kräver varierande rehabiliteringsinsatser och det kan ta tid att bli av med besvären. Därför är det bra att undvika att problemen över huvud taget uppkommer genom att se över sin hemmaarbetsplats med en ergonoms blick. Här är Lena Orbert Jonssons bästa tips för att hålla hemma-jobbar-kroppen frisk.

1 Se över hur du sitter

Se hur du kan göra din grundarbetsställning så bra som möjligt. Hjälp ryggen att hålla en bra position med hjälp av ett svankstöd. Har inte din stol ett sådant, fixa ett själv genom att rulla en handduk eller använd en kudde som du placerar i svanken.
För att avlasta armar och axlar kan du behöva ett underarmsstöd. Här kan du använda en ergonomiprodukt eller så kan en bra kontorsstol med armstöd i rätt höjd hjälpa en bit på vägen.

2 Ha skärmen i lagom ögonhöjd

För minsta möjliga belastning på nacken, se till att ha överkanten av datorskärmen i ögonhöjd. Enklast uppnår du det med en separat, större skärm. Om du har en laptop, ställ den på en låda eller trave böcker och använd separat mus och tangentbord.

3 Variera din sittställning

Det finns ingen sittställning som är helt perfekt. Hitta först en grundarbetsställning som är så bra som möjligt (se tips nummer 1), och utifrån den – variera, ofta. Växla mellan att sitta och stå, variera mellan att sitta på en kontorsstol, en köksstol och i soffan.

4 Ha bra belysning

Bra belysning innebär både att ha en god allmänbelysning (exempelvis en taklampa eller uppåtriktad golvlampa) och en riktbar arbetsbelysning. Då hjälper du ögonen, men även nacken som ofta belastas mer när du behöver anstränga dig för att gå närmare det du behöver se.
Dagsljus kan vara en bra ljuskälla, tänk bara på att undvika ljusreflexer i skärmen genom att placera skärmen cirka 90 graders vinkel mot fönster.

5 Ge ögonen pauser

Pausa från skärmen minst var 30:e minut, och vila ofta blicken på något minst 5 meter bort. Då får ögats lins chans att slappna av.

6 Ge hela kroppen en aktiv paus

Arbetsmiljöverket rekommenderar minst en paus per timme. Så, så ofta du kan - ställ dig upp, rör på hela kroppen. Sträck på dig, böj ryggen åt alla olika riktningar, rulla med axlarna, böj på benen, trampa på stället. Och för hela kroppens bästa, gå ut varje dag, både för rörelsens skull men även för att fånga dagsljuset.