Ersta hemtjänst

Åter dags för kundaktiviteter i Ersta hemtjänst i Sundsvall

Äntligen har Ersta hemtjänsts kundaktiviteter dragit igång igen efter coronauppehållet. Aktivitetshösten gjorde en rivstart med den traditionella surströmmingsskivan i den nya fina lokalen.

Det började för några år sedan med en uppskattad surströmmingsskiva. Sedan dess har kundaktiviteterna i Ersta hemtjänst i Sundsvall breddats, lockat fler deltagare och fått en ny fin lokal att hålla till i. Undersköterskan Soili Saari ansvarar tillsammans med kollegorna Angelica Byström och Gunilla Melin för aktiviteterna som är en bonus för kunderna som får sin omsorg via Ersta hemtjänst. Övrig arbetstid besöker Soili kunderna och ser till att de får omsorg i form av inköp av mat, städning, hjälp med hygienen med mera.

Ett bildkollage med Soili Saari och en bild på bingoplaner-I höst kommer vi ha två tillfällen med aktiviteter per vecka. I och med coronapandemin behöver vi begränsa antalet som kan ses samtidigt så därför erbjuder vi samma aktivitet vid båda tillfällena. På så sätt kan så många som möjligt ta del av det vi hittar på, säger Soili.

Stort sug efter att få umgås igen

Hon anar att suget efter komma på aktivitetsträffarna kommer vara stort under hösten.
-Många har varit isolerade under pandemin och inte träffat så många människor. Vi har förstått att våra kunder har saknat att komma hit.

Att de som tidigare besökt träffarna kommer vara på hugget det ingen tvekan om, men Soili tror och hoppas att fler kan ha fått upp ögonen för träffarna.
-Vi har våra stammisar som brukar komma varje vecka, men nu har vi fått nya kunder så det dyker säkerligen även upp en del nya ansikten, säger hon.

Brett utbud av aktiviteter

Programmet för veckans träffar planeras utifrån vad kunderna tidigare har uppskattat, plus att man kryddar med nya inslag. Står allsång på schemat så tar aktivitetsgänget fram allsångshäften så att alla kan stämma in. Ibland tittar gruppen på nostalgi-tv-program och man har önskemusikstunder där deltagarna får berätta om sina minnen till musiken.
-Då är det inte tyst, kan jag lova, säger Soili.

Kunderna anmäler sitt intresse i förväg när de vill komma på en träff och det finns en aktivitet som genererar extra många anmälningar:
-Mest uppskattat är att spela bingo. De fina priserna bidrar säkert, eller så är det bingoutroparen. Men när de inte vinner vill de byta ut mig, haha, säger Soili.

Det är också populärt med filmvisning, men filmerna ska vara svenska. Under hösten kommer de därför bland annat att visa filmen Catwalk med Glada Hudik-teatern.

Träffarna inleds med fika

Vid tiden för träffarnas start kommer deltagarna på egen hand eller så får de skjuts av färdtjänst eller Seniortaxi. Soili beskriver att det alltid är en glad och lite förväntansfull stämning när alla anländer. Först ut är det fika med hembakat kaffebröd. Sedan kör man dagens aktivitet. Två timmar senare brukar alla vara nöjda, och det är dags för hemfärd.
-Det är kul att fler och fler väljer att komma hit, det är också roligt att Ersta hemtjänst kan ses som en samlingspunkt där man får träffa andra och göra saker tillsammans, avslutar Soili.