aktivitet på ett äldreboende

"Det bästa är att se de äldre glada hela tiden"

Marsha Rofshus är aktivitetsansvarig på Ersta Mariahemmet, ett arbete som ger väldigt mycket glädje – både till de äldre och till Marsha själv. Här berättar hon mer om sitt arbete inom Ersta diakoni.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är att få se de äldre vara glada hela tiden. På aktiviteterna skrattar de, har kul och får energi! Häromdagen var det en 103-åring som till vardags inte längre orkar borsta tänderna själv, men som under bollsporten smashade in ballonger som ingenting. Mina kollegor stod bredvid och bara gapade..

– Det är verkligen så att jag genom aktiviteterna får jag möjlighet att lära känna de äldre som de är, eller var, när de var fria från ålderdom, smärta och oro.

– Aktiviteterna skapar också något för de äldre att längta till. Livsgnistan kommer tillbaka och jag har två damer och de hinner inte ens avsluta sitt sittgympapass innan de börjar prata om hur mycket de längtar till nästa vecka. Det är härligt att höra dem prata så!

Livsberättelserna lägger grunden till vilka aktiviteter vi drar igång.

Hur skiljer sig Ersta från dina andra arbetsplatser?

– Vi har 83 boende här och förutom namnen på några som helt nyligen flyttade in så kan jag namnen på dem alla. På Ersta Mariahemmet är vi som enda stor familj – alla känner alla, boende som kollegor. Det är en av de stora skillnaderna.

Erstas värdegrund bygger på att ”Se hela människan”. Hur märks det i din jobbvardag?

– Det märks på en massa olika sätt, men grunden till att se alla som bor här är att sätta sig ner och ta reda på vilket liv de levt, vad de tyckt om att göra, vad de tycker om att göra nu och vad de längtar till. De livsberättelserna lägger sedan grunden till vilken typ av aktiviteter vi drar igång.

– Idag satt vi t ex och letade reda på ett gammalt tv-klipp från Hylands hörna där en av våra boende medverkade. Vi har letat igenom arkivet på SVT Play i flera dagar och var så lyckliga nu när vi äntligen hittade det! Det ska vi kika på och samtala kring på nästa fika.

Vilken typ av aktiviteter har ni för de äldre på Ersta Mariahemmet?

– Vi har skönhetssalong, där man kan få allt från manikyr, smink, klippning, färgning, fixa ögonbrynen – ja, en gång var det till och med en dam som fick en permanent. Skönhetssalongen är mycket populär!

– Det är också bollsporten, bingo och lyckohjulet, en tävling där alla går hem med ett pris. Sittgympa med musik som de gillar och sjunger med till är också mycket uppskattat. Likaså att jobba med reminiscens (hågkomst) och titta och prata kring gamla saker, läsa gamla tidningar. Sen går vi varje dag ut på en promenad och ser årstidsväxlingarna och känner vinden blåsa och solen skina.

3 tips från Marsha för att komma igång med aktiviteter på ditt äldreboende

  1. Börja med att sitt ner och prata med de äldre. Ta reda på vad de tycker om, vad de gjort när de var unga, om de haft en hobby, hållit på med en idrott eller så. Lär känna dem och du kommer få en massa bra idéer till vad du kan hitta på och sen kan du utforma aktiviteterna utifrån det.
  2. Våga pröva. Jag hade ingen speciell utbildning kopplad till aktiviteter när jag började med det här, men man märker fort om de äldre uppskattar och är intresserade av aktiviteten. Det är bara att testa och prova sig fram!
  3. Testa bollsport eller filmer som väcker minnen till liv. En aktivitet som alltid fungerar är bollsport. Kräver knappt något material, bara några ballonger att blåsa upp, och alla klarar av att vara med oavsett hur rörelsehindrad man är. Ett annat tips är att i liten grupp, max åtta stycken åt gången, titta på ”Ögonblick att minnas”-material och samtala kring det. Här hittar du film- och handledningsmaterial. Mantaray Impact - Ögonblick att minnas - film för levande samtal
Personporträtt Jenny Grälls, enhetschef Ersta Juliahemmet

Möt Jenny Grälls

Jenny Grälls, enhetschef på äldreboendet Ersta Juliahemmet, arbetar med att få de äldre att fortsätta våga drömma. "Drömmar är obundna av tid och ålder - det är viktigt att komma ihåg."

Personporträtt Tama Shawkad

Möt Tamara Shawkad

För sjuksköterskan Tama Shawkad är det viktigt att jobba för en idéburen verksamhet. "När jag hörde om Erstas synsätt på de äldre och att det drivs utan vinstsyfte så sökte jag direkt hit."

Medarbetare på Ersta Mariahemmet

Möt fler medarbetare

Det är tack vare våra talanger till medarbetare som vi som organisation kan fortsätta att växa. Möt några av dem här.