Ersta äldreboende

”Det ska kännas så mycket 'hemma' det bara går”

Mysig och hemtrevlig miljö, meningsfulla dagar och njutbara måltider – här berättar Anna Lidback om hur hon ska göra nya Susannahemmet till Huddinges trivsammaste äldreboende.

anna lidbackAnna Lidback, idag verksamhetschef på välrenommerade äldreboendet Ersta Linnégården på Östermalm i Stockholm, kommer från februari att leda arbetet på Erstas nya äldreboende Susannahemmet. Hon lämnar ett populärt äldreboende som de senaste åren konstant haft lång kö. Nu börjar hon om på en helt ny arbetsplats i en nybyggd fastighet i Snättringe i Huddinge, där hon har möjlighet att från början sätta både Erstas och sin egen prägel på verksamheten.

Hur vill du utveckla Susannahemmet?

-Min filosofi är att den som flyttar till Susannahemmet ska fortsätta att utvecklas och kunna testa nya saker. Vi vill förändra bilden av ett äldreboende som ”sista anhalten”, det ska i stället ses som en ny fas i livet. Vardagen på Susannahemmet ska vara meningsfull med ett brett utbud av aktiviteter, och med god mat och trevliga måltider. Det ska vara tryggt, och kännas så mycket ”hemma” som det bara är möjligt.

Hur vill du att det ska vara att arbeta på Susannahemmet?

- Arbetsmiljön är basen i god omvårdnad. Om man trivs, blir sedd och utvecklas mår man bättre och gör ett bättre jobb. Mina medarbetare ska gå till jobbet med lätta steg, stolta och med högt huvud när de går hem, förvissade om att de gjort ett bra arbete. Det är också viktigt med tydlighet i uppdraget, att veta vad som förväntas. Vi är här för de äldre och det finns krav att leverera god omvårdnad, så som man vill att ens egen mamma eller mormor ska ha det.

Hur kommer ditt arbete under våren att se ut?

- Det blir en stor variation av arbetsuppgifter, allt ifrån att rekrytera personal till att genomföra visningar för intresserade boende och anhöriga samt att skruva ihop möbler och köpa krukväxter. Det ska bli roligt att teama ihop nya medarbetare och hitta arbetssätt så att de äldre som flyttar in i maj ska känna sig välkomna och trygga från dag ett.

Susannahemmet öppnar i början på maj. Boendet ligger i Snättringe i Huddinge kommun och erbjuder 90 moderna lägenheter med pentry och rymligt badrum med egen tvättmaskin.