Ersta äldreboende

”Drömmar är obundna av tid och ålder”

Att flytta till ett äldreboende ska vara en ny livsfas där nya upplevelser utifrån individens önskemål är en del i vardagen. En utmaning kan vara att få den äldre och dennes anhöriga att fortsätta våga drömma fritt.

– Av olika anledningar har man kanske slutat drömma, men det vill vi ändra på, säger Jenny Grälls, enhetschef på Erstas äldreboende Juliahemmet i Uppsala.

– Att arbeta personcentrerat gäller i varje möte. Därför är våra samtal, där vi gör en levnadsberättelse tillsammans med varje individ och dennes anhöriga, så viktig.
Dels för att vi lär känna varandra då, men också för att vi får möjlighet att fråga vad den äldre drömmer om och längtar efter”. bild på jenny grälls

– Drömmar är ju obundna av tid och ålder, och de kan röra stort som smått. Allt från att få äta surströmming, dreja eller få mer tid till att kramas. Utmaningen ligger i att få den äldre och dennes anhöriga att fortsätta våga drömma fritt. Av olika anledningar har man kanske slutat drömma, men det vill vi ändra på, säger Jenny Grälls. 

Häromdagen reste till exempel en hel avdelning på Juliahemmet på en sinnlig sista minuten-resa till Sudan.
– Det var helt fantastiskt! Via samtal, bakverk och kulturell kompetens bland personal så var vi där, tillsammans, allihop.

Levnadshistorierna hjälper också personalen att skapa sig en bild av hur personen är.
– Har den äldre levt ett liv nära skog och mark, kan man bejaka det genom att plocka in naturen. Doften av granris, nyhuggen ved eller rönnbär väcker minnen, och bara att få känna på löv eller pinnar med händerna skapar glädje, säger Jenny Grälls.