Kaffekoppar i gammal stil på ett bord

Ersta hemtjänst

Hemtjänstens kundträffar får fart på gemenskapen

För att öka gemenskapen erbjuder Erstas hemtjänster kostnadsfria träffar för sina kunder. På Kungsholmen och Norrmalm har kunderna kunnat ta del av en höst med bland annat Vaxholmsutflykt, museibesök och halloweenfest. Inga-Lill Örtengren är en av dem som upptäckt att hemtjänst kan vara mer än hjälp med vardagsbestyren.

Det är fullt i Ersta kyrka den här onsdagen vid lunchtid. Inom ramen för satsningen Ersta Kulturscen är förre statsministern Stefan Löfven inbjuden till ett samtal kring personer som inspirerat honom genom livet. På tre bänkar i kyrkans mittenrad sitter ett gäng som alla har en sak gemensam – de är kunder hos Ersta hemtjänst Stockholm Väst. Föredraget och den efterföljande lunchen på Ersta Terrass är en av höstens planerade kundaktiviteter.

underköterskan malin tillsammans med hemtjänstkunden inga-lillMalin Erlandsson jobbar som undersköterska och är Inga-Lill Örtengrens kontaktperson hos Ersta hemtjänst. Idag ses de inte hemma hos Inga-Lill som de brukar, utan de sitter tillsammans i kyrkbänken.
– Det var Malin som föreslog att jag skulle komma med hit idag, och det blev jag direkt sugen på. Jag har inte varit med på några av aktiviteterna tidigare, men jag vill gärna komma igång. Nästa vecka är ska vi besöka Medeltidsmuseet, säger Inga-Lill.

Unikt att hemtjänsten erbjuder aktiviteter

Erstas hemtjänst är den enda hemtjänstutförare hon har haft, men hon har aldrig hört att någon annan erbjuder sina kunder kostnadsfria aktiviteter. Aktiviteterna är en välkommen bonus, men hon valde Ersta av en annan anledning.
– Jag valde Ersta för att de drivs utan vinstsyfte, jag tycker om idén om att pengarna återinvesteras i verksamheten, säger Inga-Lill.

Alla ska hitta något de tycker är roligt

Alla Erstas hemtjänster erbjuder sina kunder aktiviteter i någon grad, på vissa orter så mycket som två gånger per vecka. Syftet är att främja gemenskapen, dels att det ska finns roliga saker att hitta på, men även att de äldre ska ges möjlighet att knyta kontakter med personer i sitt närområde.

Aktiviteterna får många att blomma upp

I Ersta hemtjänst Stockholm Väst, som hjälper kunder på Kungsholmen och Norrmalm, började man med träffar en gång i månaden.
– Vi såg hur det fick många att blomma upp, så nu har vi aktiviteter en gång per vecka, säger Birgitta Månsson som gruppchef på Ersta hemtjänst.

Hon och kollegan Malin sätter tillsammans ihop aktivitetsprogrammet.
– Det ska vara en blandad kompott, alla ska hitta något de tycker är roligt. Det är roligt för många anmäler sig till allt. Ibland pushar vi på någon lite extra eftersom vi ser att de skulle må bra av att komma iväg på något eller när vi tror att de skulle ha en extra behållning av temat.

Birgitta, Malin och alla övriga hemtjänstkollegor runt om i landet ser att aktiviteterna fyller en viktig funktion.
– De äldre säger att det är roligt att komma ut och träffa andra. Att de känner sig lite mindre ensamma, säger Birgitta Månsson innan hon och övriga hemtjänstgänget går in till Ersta terrass för att äta dagens lunch – moussaka med tzatziki och grekisk sallad.

Så väljer du Ersta hemtjänst

Vill du få din omsorg via Ersta hemtjänst men vet inte hur det går till? Här har vi samlat den information du behöver för att kunna få hemtjänst >>

Så går det till att få hemtjänst

man från ersta hemtjänst räcker över en matkasse till en kvinnlig hemtjänstkund
två personer som håller varandra i hand

Idéburna med lång historia - det här är Ersta diakoni

Läs mer om oss och vår värdegrund här. >>

äldre kvinna i rosa tröja ler och tittar ut ur bild

Här finns Ersta hemtjänst

Vi erbjuder hemtjänst i Stockholmsområdet, Gävle och i Sundsvall. >>

tre av erstas medarbetare i blå arbetskläder

Vill du jobba hos oss?

Välj ett viktigt jobb! Här hittar du alla lediga tjänster inom äldreomsorgen >>