Jenny Grälls på Ersta Juliahemmet är Årets vårdchef

Priset, instiftat av Vårdförbundet, till Årets vårdchef går 2022 till Jenny Grälls på äldreboendet Ersta Juliahemmet i Uppsala.

Kriterierna lyder att priset ska gå till en vårdchef som utvecklar hälso- och sjukvårdens ledarskap på ett föredömligt sätt och därmed bidrar till att föra medarbetarskapet framåt i sin verksamhet.
Jenny grälls tar emot pris på Vårdgalan– Det känns fortfarande overkligt att jag vunnit. Jag var så glad över att ens bli utvald som en av de tre slutfinalisterna och vågade inte ens drömma om att jag skulle kunna vinna före två chefer på stora region- och universitetssjukhus. Det är sällan man hittar äldreboenden högt på prispallen, men jag är så glad över att den trenden är bruten nu, säger en lätt omtumlad Jenny Grälls. Jenny är en av tre enhetschefer på det idéburna äldreboendet Ersta Juliahemmet som etablerades i Uppsala 2021.

Vad ligger bakom att du knep titeln Årets vårdchef tror du?

– Jag tror att det är att vi lyckats skapa en plats där vi ser varandra, tar hand om varandra, skrattar tillsammans och löser svåra utmaningar ihop. Jag får ofta höra, från anhöriga, lärosäten, praktikanter och studenter, att den här positiva energin vi har här är något annat mot vad de upplevt förut, säger Jenny.

Hur lyckas man skapa en sådan positiv energi?

– En viktig nyckel är att vi vid rekryteringen är måna om att hitta människor som delar våra värderingar. Ersta diakonis värdeord är ”att se hela människan” och utifrån den devisen jobbar alla här och kommer på olika sätt för att se inte bara de äldre, utan också de anhöriga och medarbetarna. En annan nyckel är den platta organisationen utan hierarkier – och att vi alltid försöker ha en 24-timmarsregel för att snabbt ta tag i saker och ting. Allt för att undvika att surdegar hamnar i långbänk, säger Jenny.

Jag brinner för att ge mina medarbetare tiden att göra det de är utbildade till och minska tiden för administration

Priset till Årets vårdchef 2022 delades ut på Vårdgalan som gick av stapeln den 18 november i Stockholm. Arrangör bakom galan är Vårdförbundet.
I deras motivering står: "Jenny Grälls har genom sitt personcentrerade ledarskap varit med och startat ett idéburet äldreboende där kompetent personal, nöjda boende – och deras närstående – tillsammans skapar en vårdmiljö där alla trivs."

Att de äldre, och de äldres anhöriga, trivs på Ersta Juliahemmet är tydligt. 2022 fick man 95% nöjda boende i Socialstyrelsens enkät ”Vad tycker äldre om äldreomsorgen 2022”.

Hur lyckas man, trots utmaningar som pandemi och annat, skapa så nöjda boenden?

– Jag är övertygad om att svårigheter som pandemi och ökade kostnader svetsar oss samman. Vi har både brutit ihop och kommit igen tillsammans, starkare ur det hela. Det lagrum vi verkar inom är fyllt av utmaningar men den största utmaning som jag brottas med – något som också är min hjärtefråga – det är att ge mitt team möjlighet att verkligen göra det de älskar att göra: att vara mer tillsammans med de äldre, säger Jenny.

Jenny grälls– Att få tid att ha de där fina samtalen, närvaro, hålla en hand och göra aktiviteter ihop. Det är högsta prioritet. Jag brinner för att ge mina medarbetare tiden att göra det de är utbildade till och minska tiden för administration. Mår de bra så ger de också bästa möjliga vård.

I prispotten låg äran och 50 000 kronor. Vad som ska göras av pengarna var självklart för Jenny:
– Först och främst bjöd jag ut mina kollegor på plats för att fira ordentligt efter att galan var över. Sedan kommer vi fira ytterligare tillsammans på Ersta Juliahemmet i samband med årets julbord i december – för det här är inte mitt pris, det här är ett pris som vi delar tillsammans allihop!

– Sedan kommer jag också dela med mig lite av prispengarna till mina medtävlande. Under förutsättning att de verkligen använder pengarna till något härligt, livskvalitetshöjande och personcentrat, något som de själva mår bra av och vill ha, säger Jenny med ett skratt.

Det här är inte mitt pris, det här är ett pris som vi delar tillsammans allihop

Hon, liksom de andra nominerade, var alla omtumlade av att få stå i strålkastarljuset för sin gärning.
– De andra arbetade också så bra med den personcentrerade vården. Det är det som är framtiden tror jag – att lyckas se allas potential och få dem att trivas och utvecklas.

Och det lyckas man på Ersta Juliahemmet verkligen med. Här skapar men med innovativa idéer och lösningsorienterat arbetssätt; äldreomsorg – som den borde vara.

MER OM JENNY: Här berättar Jenny om sin roll som chef på Juliahemmet (länk till Vårdförbundets youtubekanal)

Foto: Ulf Huett

Mer om Ersta diakoni

Upptäck alla Erstas verksamheter

Kyrka, skyddade boenden, anhörigstöd vid beroende och mycket mer - här kan du läsa om Ersta diakonis alla viktiga verksamheter.

En värdig välfärd för alla - vår verksamhetsidé

Ersta diakoni har utvecklat och arbetat med vård och omsorg sedan slutet av 1800-talet. Vi ser hela människan och vill skapa en värdig välfärd för alla.

170 år och högaktuell - Erstas värdegrund

Vår värdegrund genomsyrar allt vi gör på Ersta. Vi vill värna om det som är kärnan i varje människoliv, att se varje människas kapacitet, önskemål, känsloliv och själ.