Ersta sjukhus

”Aldrig blivit så bra bemött som patient”

Hösten 2020 blev Johanna Kramar, då 38 år, diagnosticerad med ulcerös kolit (inflammatorisk tarmsjukdom). Kort efter att Johanna fått sin diagnos blev hon remitterad till Gastroenheten på Ersta sjukhus.

Den medicinering hon hittills hade fått hade inte gett något resultat och Johanna mådde allt sämre. Vid ett kontrollbesök på Ersta sjukhus tog läkaren beslutet att hon var i för dåligt skick för att åka hem. Istället blev hon inlagd på sjukhuset.  

– Jag var helt oförberedd när läkaren sa att jag behövde läggas in. Förstod nog inte hur dålig jag var just då. Men jag kände mig i trygga händer. En sjuksköterska var med mig hela tiden i början och läkaren stämde av med mig många gånger, så det kändes tryggt. Alla var så snälla, jag har aldrig blivit så bra bemött som patient, säger Johanna.  

Veckan efter togs beslut att påbörja behandling med ett biologiskt läkemedel. Kroppen svarade direkt på medicinen och Johanna upplevde omgående en stor förbättring. Kort därpå skrevs hon ut och kunde återvända hem för att sakta börja komma tillbaka till vardagen.  

– Första året var kämpigt, det var svårt med mat, vad jag kunde eller inte kunde äta för att inte få ont. Med hjälp av en dietist knuten till Gastroenheten blev kosten lättare att hantera. Innan rätt dos av medicinen kunde ställas in fick jag ofta små skov innan varje behandling. Det var fler täta besök på Ersta sjukhus den första tiden. Där har Min vård (E-tjänst) fungerat superbra för att kunna ha kontakt med min läkare eller sjuksköterska.  

Var åttonde vecka kommer Johanna tillbaka till Ersta sjukhus för behandling. Något som idag gör att hon kan leva ett fungerande och smärtfritt liv.  

– Mitt liv är så mycket bättre nu. Innan har jag inte förstått varför min mage inte funkar. Det var jobbigt den perioden innan de hittade rätt mediciner, men idag mår jag bättre än jag gjort på flera år.  

 

 

 

Kort fakta ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som angriper ändtarmen eller tjocktarmen. Sjukdomen är kronisk, vilket innebär att den kan återkomma i sk skov (tillfällig försämring). Vissa får enstaka skov under sin livstid medan andra har upprepade sjukdomsperioder. De allra flesta som får diagnosen ulcerös kolit kan må bra och leva ett aktivt liv när den akuta attacken av sjukdomen behandlats och är över. Omkring 30 000 svenskar har ulcerös kolit.

Sök vård på Ersta sjukhus

Som svensk medborgare kan du, oavsett var du bor i landet, söka öppenvård vid någon av Ersta sjukhus specialistmottagningar för undersökning eller behandling. I de fall en remiss behövs får du det från din vårdcentral eller behandlande läkare. Läs mer här >>

Så blir du patient på Ersta sjukhus

Möte mellan patent och sjukvårdspersonal