Ersta äldreboende

Juliahemmet prisas för sina aktiviteter

Erstas äldreboende Juliahemmet i Uppsala har återigen kammat hem en pallplats i kommunens tävling Aktivitetskampen. Tävlingen pågår under en begränsad tid, men på Juliahemmet finns dagligen höga ambitioner kring aktiviteter för de boende.

Klockan 11.00 vet alla på Juliahemmet vad som gäller – det är dags att gå ut. På vintern kanske det blir en raskare promenad följt av en kopp varm choklad vid eldkorgen. På sommaren kan fler av de löpande aktiviteterna flytta ut i trädgården.

Glada över topp 3-placering

bild på två glada medarbetare på Juliahemmet som just mottagit prisTävlingen Aktivitetskampen är ett sätt för Uppsala kommun att lyfta goda exempel från de olika vård- och omsorgsboendena. Kort beskrivet går det ut på att man under en månads tid registrerar vad man gjort för typ av aktivitet, om det varit ute eller inne och hur många som var med.  Juliahemmets verksamhetschef Erika Norlander Ekberg är glad över att åter vara i topp 3 i kommunen och inser att deras varadagliga arbetssätt med aktviteter överensstämmer med vad som premieras i tävlingen.
-Vi har många olika gruppaktiviteter och de som vill är ute varje dag. Juliahemmet ligger fint med många möjliga promenadstråk plus att vi har en fantastisk trädgård med ett stort växthus där vi både kan odla och umgås, säger Erika.

Boenderådet ger möjlighet för önskemål

På Juliahemmet finns något man kallar 11-passet. Det är tiden då många av dagens aktiviteter startar, ute för de som önskar, inne för övriga. Vad man gör styrs av årstid, väder och de boendes önskemål. Genom boenderådet kan de boende komma med förslag på saker att hitta på. När ett stort fotbollsintresse fångades upp tog Juliahemmets vaktmästare initiativ att rigga en storbildsskärm, en uppsnacksträff och sportpub på en kväll för stormatch.
-Alla i personalgruppen är på olika sätt delaktiga i arbetet kring aktiviteterna. Det gör att vi lär känna varandra, både inom personalgruppen men vi kommer även nära våra boende, säger Erika.

Hon berättar att det ofta uppstår fina samtal när man är ute och går, små guldstunder att ta vara på.
-Det händer saker vi kan återkoppla till hemma senare, ”minns ni hur härligt häggen doftade, vilket skön promenad vi hade”.

Är man aktiv äter och sover man bättre

Många som bor på Juliahemmet har en demenssjukdom, och Erika och hennes medarbetare har upplevt ett ovanligt lugn hos personerna i den gruppen.
bowling ute på gården på juliahemmet-Vi har dragit slutsatsen att det beror på hur vi jobbar, bland annat med aktiviteter. När man har varit ute och gjort saker på dagen äter och sover man bättre. Får man dessutom känna att man är en bidragande del i en helhet, exempelvis genom att jobba med odlingarna i växthuset, så ger det sammantaget att man blir mer tillfreds, även i en tuff livssituation, säger Erika.

Det som står högst på önskelistan är alltid att gå ut

Många som bor på Juliahemmet har tidigare erfarenheter av friluftsliv så det som står högst på önskelistan är alltid att gå ut. Många är nöjda när de får promenera i närområdet eller i trädgården, vattna blommorna, kolla till hur gurkorna i växthuset mår.
-Det finns säkert ställen som har flashigare aktiviteter än vi, men vi ser att det vi gör räcker långt. Här skapar vi magin tillsammans, säger Erika.


Om Juliahemmets aktiviteter

 • Varje dag kl 11 startar 11-passet med aktiviteter ute och inne.
 • All personal är på olika sätt med i arbetet med aktiviteter. Exempelvis leder en person som är duktig på odling trädgårdsgruppen.
 • Tills Juliahemmet hunnit få egna cyklar, har de har fått låna en för att kunna ta sig lite längre bort. Förutom den som trampar finns plats för två passagerare.
 • Det är viktigt att ge veckan struktur och göra skillnad på vardag och helg, så som de flesta gjort tidigare i livet. Så här ser Juliahemmets ”helgkoncept” ut:
  Fredagsbubbel. Vi skålar in helgen tillsammans.
  Fredagsmys. Vi dukar lite finare, äter kanske kex och ost, chips, tittar eller lyssnar på något tillsammans.
  Lördagsfest. Vi lyssnar på musik, tar en fördrink, den som vill klär upp sig lite extra. Trerättersmiddag med vin om man vill, dukning med extra fint porslin och vikta servetter.
  Söndagskaffe. De som vill kan vara med på en livesänd gudstjänst. Vi har söndagskaffe med hembakade godsaker.