Ersta äldreboende

Så skapas meningsfull vardag på Linnégården

Givande aktiviteter ger inte bara dagarna på ett äldreboende innehåll och struktur – det påverkar även de äldres mående positivt. Det berättar Jessica Brorsson, aktivitetsansvarig på Ersta Linnégården.

På Linnégården på Östermalm i Stockholm arbetar två personer med äldreboendets aktiviteter. Tillsammans genomför de fem till sex olika aktiviteter per dag, en till två större aktiviteter för grupper, som exempelvis filmvisning, promenad eller en utflykt och några mindre på respektive avdelning. På avdelningarna, när man är färre, kan man spela spel, ha boksamtal, högläsning eller samtal med olika teman som syftar till att väcka minnen och locka de äldre att berätta om dem.

Alternativ för den som inte orkar delta

Att ha ett varierat aktivitetsutbud att ta del av, där vissa saker regelbundet återkommer, är viktigt. Det säger Jessica Brorsson, aktivitetsansvarig på Linnégården tillsammans med Mats Almström (bilden).
bild på mats och jessica som arbetar med linnégårdens aktiviteter-Om någon inte orkar vara med någon dag så ska det vara helt okej och inte så att man då missar veckans enda roliga händelse. Man ska kunna vila en dag, och veta att följande dag händer andra roliga saker. Orkar man inte vara med på de gemensamma aktiviteterna kan vi även mötas i personens lägenhet i stället och prata en stund eller ha högläsning.

Aktiviteter alla veckans dagar

Aktiviteterna pågår veckans alla dagar. På helgerna har Linnégården extra stöd från organisationen Ung omsorg som bidrar med utevistelse, quiz och annat. För att markera skillnad mellan vardag och helg har Linnégården likt de flesta andra av Erstas äldreboenden Fredagsbubbel, Lördagsfest med findukning och trerätters middag och Söndagskaffe med hembakat kaffebröd. Att varje dag ha något att se fram emot är viktigt och påverkar hur man mår, menar Jessica.
- När man är tillsammans händer ibland tokiga saker som utlöser förlösande skratt som gör gott. De äldre som är oroliga blir lugnare av att vara med och göra saker. Och inte minst ser vi att de äldre både äter och sover bättre efter aktiviteterna. Det är ju bara att gå till sig själv, man är ju trött och sover ofta gott när man har haft en dag fylld av aktiviteter.

De boende styr utbudet

Jessica berättar att hon förhör sig om de äldres livshistoria, vad de tyckt om och tycker om att göra. Det ligger till grund för de aktiviteter som sedan erbjuds.
-De är de boende som styr våra aktiviteter. Vi jobbar inte på rutin ”bara för att det alltid varit så”, utan vi tittar på vad som är intresset nu, säger Jessica.

Ibland kan det dyka upp önskemål från anhöriga, exempelvis om att en förälder som alltid älskat att måla ska få ägna sig åt det. Då kan det uppstå en knepig situation när föräldern inte alls vill.
-Kanske är det just för att personen har varit duktig, men inte längre kan måla och det gör att man tappat lusten. Målningen som man tidigare mått bra av framkallar nu i stället en dålig känsla.

Jessica förklarar alltid läget för anhöriga, och det kan vara jobbigt att ta in att ens föräldrar förändrats så mycket.
-Det är viktigt att vi har den dialogen och det innebär inte att vi ger upp, om ett tag kanske det känns annorlunda. Och vi försöker alltid hitta något annat som fungerar i stället.

Målning extra uppskattat

Överlag är annars just målargrupperna på Linnégården uppskattade, det brukar bli härliga stunder som ger mycket.
person som målar med en en pensel-Det är fint att se personer som vanligtvis är oroliga men när de sitter med penseln så blir det alldeles tyst och de går in helt i målandet. Jag tänker alltid att ’måtte inte något störa nu’, säger Jessica.

På Linnégården är aktiviteter prioriterat och får ta resurser i form av tid och pengar.
- Ibland är det kul att få göra det där lilla extra, som när vi hade möjlighet att få hit Kungliga operan för en föreställning. Men ofta handlar det om att få testa något nytt, byta miljö och det behöver inte alltid vara något avancerat. Man kan göra mycket uppskattade saker som inte kostar, säger Jessica.

 


Mer om Linnégårdens aktiviteter

Fasta gruppaktiviteter - urval: Sittgymnastik, bingo, boxning (med fysioterapeuten), målning, högläsning, skönhetsvård, fredagsbubbel, Café Linné och så mycket uppskattade Salong Linné varje torsdag, där man får rakning, ansiktsmask, fixade naglar och man kan njuta av fotbad.

en person badar fötterna i en turkos poolAktiviteter på avdelningarna: Bollspel, nyhetsläsning, spel, diskussioner, samtal kring olika teman för att stimulera slumrande minnen.

Aktiviteter vid särskilda tillfällen: Föreläsningar (senast kom en föreläsare från Astrid Lindgren-sällskapet), konserter, filmvisning enligt önskemål, bowling.

Linnégården får regelbundet besök av en vårdhund och har även haft besök av mini-ponnyn Asko. Många av de äldre på boendet har vuxit upp med häst, eller har varit duktiga ryttare, så detta är mycket uppskattat.