Ersta äldreboende

Så skapas meningsfull vardag på Linnégården

Givande aktiviteter ger inte bara dagarna på ett äldreboende innehåll och struktur – det kan även påverka de äldres mående positivt.

På Erstas äldreboende Linnégården på Östermalm i Stockholm erbjuds ett varierat aktivitetsutbud för att skapa en meningsfull vardag för de boende. Här anordnas fem till sex olika aktiviteter per dag, till exempel filmvisning, utflykt, högläsning och samtal med olika teman som syftar till att väcka minnen och locka de äldre att berätta om dem.

Alternativ för den som inte orkar delta

På Linnégården läggs det stor vikt vid att planera regelbundet återkommande aktiviteter för att alla boende som vill och kan ska kunna delta. Om någon inte orkar vara med på en aktivitet någon dag ska det vara helt okej och inte kännas som att man missar veckans enda roliga händelse. De äldre ska kunna vila en dag och veta att det händer andra roliga saker under veckan. Om någon inte orkar vara med på de gemensamma aktiviteterna kan man även mötas i personens lägenhet istället och prata en stund eller ha högläsning.

Aktiviteter alla veckans dagar

Aktiviteterna pågår veckans alla dagar och för att markera skillnaden mellan vardag och helg anordnas olika typer av helgaktiviteter. Linnégården har, likt de flesta andra av Erstas äldreboenden, Fredagsbubbel, Lördagsfest med findukning och trerätters middag samt Söndagskaffe med hembakat kaffebröd.

Det märks också att aktiviteterna är viktiga för de boende på Linnégården – de ger dem något att se fram emot varje dag, vilket man har sett påverkar deras mående positivt. De äldre som är oroliga blir lugnare av att vara med och göra saker, och efter en dag fylld av aktiviteter både äter och sover de boende bättre.

De boende styr utbudet

En viktig grundsten i utformningen av aktivitetsutbudet är att lyssna på de äldres livshistoria – vad har de tyckt om förut och vad de tycker om att göra nu? Det är de boendes intressen som till syvende och sist styr vad som anordnas. Det finns dock en aktivitet som är extra uppskattad på Linnégården – målargrupperna. De brukar bli härliga stunder som ger mycket och de personer som vanligtvis är oroliga blir lugna och går helt in i målandets värld.

Artikel-äldreboende-linnegården-om aktiviteter-målning.jpgAktiviteterna prioriteras och får ta resurser i form av tid och pengar på Linnégården. Det kan till exempel handla om att man ibland anordnar större aktiviteter som ger det där lilla extra, som när Kungliga operan kom på besök och höll en föreställning. Men i det stora hela handlar det om att skapa en meningsfull vardag för de boende genom att de får testa på något nytt eller byta miljö en stund.

 


Mer om Linnégårdens aktiviteter

Fasta gruppaktiviteter - urval: Sittgymnastik, bingo, boxning (med fysioterapeuten), målning, högläsning, skönhetsvård, fredagsbubbel, Café Linné och så mycket uppskattade Salong Linné varje torsdag, där man får rakning, ansiktsmask, fixade naglar och man kan njuta av fotbad.

en person badar fötterna i en turkos poolAktiviteter på avdelningarna: Bollspel, nyhetsläsning, spel, diskussioner, samtal kring olika teman för att stimulera slumrande minnen.

Aktiviteter vid särskilda tillfällen: Föreläsningar (senast kom en föreläsare från Astrid Lindgren-sällskapet), konserter, filmvisning enligt önskemål, bowling.

Linnégården får regelbundet besök av en vårdhund och har även haft besök av mini-ponnyn Asko. Många av de äldre på boendet har vuxit upp med häst, eller har varit duktiga ryttare, så detta är mycket uppskattat.