Ersta äldreboende

"Vi vill skapa en trevlig social stund för då kommer ätandet på köpet"

På Erstas äldreboenden är måltiden mycket mer än maten som ligger på tallriken. Här berättar Martin Andersson, dietist för Erstas diakonis sociala verksamheter hur man arbetar för att måltiderna ska bli dagens höjdpunkter för de boende.

stekt lax med grönsaker

”Så hemmalikt och trevligt som möjligt”. Så summerar Martin Andersson hur han vill att måltidssituationen på Erstas äldreboenden ska vara. De som bor på äldreboenden är gamla och många är multisjuka.
-Det ställer extra krav på måltiderna och på oss som serverar dem, säger Martin Andersson, dietist inom Erstas sociala verksamheter.

Mer näring på mindre mängd mat

Som äldre och sjuk har man ett ökat behov av energi och näringsämnen medan aptiten, förmågan att äta och tillgodogöra sig mat minskar. Det gör att man behöver få i sig mer näring på mindre mängd mat. För att få ihop den ekvationen behöver man tänka till hur man arbetar med mat och måltider.
-Vi serverar god mat, men vi fokuserar inte bara på det som ligger på tallriken. Syftet är att skapa en trevlig social stund för då ser vi att ätandet kommer ”på köpet”.

Att till exempel se maten serveras från en gryta till sin tallrik är en välkänd situation sedan tidigare i livet som triggar signaler om att det är dags att äta

Stämningen vid bordet är central. Måltiderna ska vara en fredad tid för alla, där personalen tydligt ska lägga andra arbetsuppgifter åt sidan och vara helt närvarande.
En detalj som sätter tonen för en måltid är hur man serverar maten.
-Våra måltider serveras ofta vid bordet från karotter och uppläggningsfat. Då ser du maten, att den ångar och du känner att det doftar. Den processen bidrar till ökad aptit och salivutsöndring, säger Martin Andersson och tillägger att serveringssättet är extra viktigt för den som har en demenssjukdom:
-Att till exempel se maten serveras från en gryta till sin tallrik är en välkänd situation sedan tidigare i livet som triggar signaler om att det är dags att äta. Det är en stor skillnad mot att det bara ställs en tallrik framför dig – då är det inte ovanligt att de känner ”vad ska jag göra med den”?

Vår historia präglar vårt ätande

Vissa kan vara oroliga eller ha svårt att fokusera när det är för mycket saker framme. Då kan vi behöva anpassa måltidsmiljön och kanske servera en färdig tallrik, och inte ha skålar på bordet. Därför är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om varje boende. Vår bakgrund och livshistoria gör att vi alla bär på olika förhållningssätt till mat och måltider, vilket präglar oss och hur vi äter.
-En person som har ätit mat framför tv:n i en stor del av sitt liv kanske hellre vill fortsätta med det än att alltid ”tvingas” sitta med andra.

Vår bakgrund och livshistoria gör att vi alla bär på olika förhållningssätt till mat och måltider vilket präglar oss och hur vi äter.

På Erstas äldreboenden serveras den som önskar ett glas vin eller öl till vissa helgmåltider och festligare tillfällen. Enligt Martin Andersson har det ett högre värde än att bara markera en festligare måltid.
-Dryck och inte minst variation mellan olika drycker är lika viktigt som maten på tallriken. Många har med sig vanor med måltidsdryck, vin eller öl eller annat, och utan detta blir det en obekant situation. När man inte känner igen sig, kan det påverka hur mycket man äter. Dessutom innehåller både vin och öl kalorier och några få vitaminer, vilket till exempel inte vatten gör.

Personcentrering löser problem

Måltider är ett tydligt område inom den personcentrerade vård och omsorg, som löper som en röd tråd genom alla verksamheter inom Ersta diakoni.
-Genom att se till människan har vi möjlighet att hitta lösningar på eventuella problem kring ätandet. Vi har många sjuka personer som bor hos oss, och som genom mat kan få en högre livskvalitet. Om jag genom min roll som dietist kan bidra till det är jag väldigt nöjd, säger Martin Andersson.