Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Joachim var bara 55 när han fick sin Alzheimerdiagnos

Joacim och Carina Parmenfält

Många tror att demenssjukdomar bara drabbar gamla människor. Så är det inte. Joachim Jaensson är en av de som kommer till Erstagruppen. Han var bara 55 år när han fick sin Alzheimerdiagnos förra året. Då arbetade han som elektriker men när han fick sin diagnos var han tvungen att sluta. Det gjorde att vardagarna blev ensamma. - Min fru och alla jag känner är på sina jobb så jag har ingen att umgås med, säger Joachim. Är det fint väder kan jag ta en promenad, men annars är jag ensam hemma hela dagen.

På Huddinge sjukhus hittade han information om Erstagruppen och tyckte att det lät bra. Nu kommer han hit varje måndag och onsdag. På helger och på kvällar kan han fortfarande träffa vänner, men annars är han hemma ensam och det ger ingen stimulans.
– Jag behöver andra att prata med och önskar att jag kunde gå till Erstagruppen varje dag, säger han. Jag behöver träffa andra. Jag behöver utbytet.

Sedan han blev sjuk tappar Joachim ord, glömmer saker och klockan är ett problem. Hans fru skriver lappar som hjälper honom att komma ihåg. 

Många som får en demensdiagnos blir ensamma i vardagen. Oro för sjukdomen, en rädsla för sociala sammanhang och att vänner och anhöriga kan ha svårt att hantera den nya situationen gör att den drabbade kan bli isolerad. Ensamheten innebär i sin tur att man kan bli sämre i sin sjukdom. Därför finns den öppna verksamheten Erstagruppen. Hit kan man komma utan föranmälan och det kostar ingenting att delta.

Om Erstagruppen

Erstagruppen är öppen för dig som inte har behov av biståndsbedömda insatser och som oavsett ålder vill träffa andra som befinner sig i en liknande livssituation. Måndagar och onsdagar träffas vi över en fika eller lunch. Ibland gör vi utflykter till något museum eller åker på en resa tillsammans. 

Vi samtalar vi och utbyter erfarenheter. Det finns också möjlighet att baka, spela spel med mera. Då kan även anhöriga i viss mån delta och få information. Träffarna utformas efter dina och övriga besökares behov och intressen. Vi avslutar varje träff med sittande Qigong gymnastik.

När och var ses vi?

Måndagar och onsdagar drop-in klockan 10.00-15.00, Erstagatan 1D, vid Ersta kyrka.

För mer information och/eller föranmälan: Skicka e-post till alzheimer@erstadiakoni.se eller ring 08-714 64 05 så hör verksamhetsansvarig Carina Parmenfälth av sig.

| Fler

Kontakt

Café Minnesvärt och Erstagruppen
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ öppna verksamheter