Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Välkommen till Ersta Mariahemmet

Mariahemmet är ett hemtrevligt äldreboende i Enskededalen, ett stenkast från tunnelbanestationen Sandsborg. Här låter vi naturen och årstiderna fungera som en lugn inramning och en bas för våra aktiviteter.

Till våra 83 välplanerade lägenheter välkomnar vi både dig med somatiska sjukdomar och dig med demenssjukdom. Här erbjuds du en trygg miljö med kunniga medarbetare som är tillgängliga dygnet runt. Mariahemmet drivs av Ersta diakoni och är ett särskilt boende för personer med omfattande vårdbehov dygnet runt. 

Så arbetar vi 

Alla verksamheter inom Ersta diakoni arbetar utifrån vår värdegrund Se människan. På Mariahemmet vill vi skapa en innehållsrik vardag, med meningsfullhet och gemenskap. Vi uppmuntrar till delaktighet i vardagen, både gällande omvårdnad och gemensamma vardagsaktiviteter.  

Hos oss har du en kontaktperson och tillsammans skapar ni en genomförandeplan som beskriver på vilket sätt du vill ha stöd och omsorg. Dina anhörigas delaktighet är också en självklarhet. 

Husdjur är välkomna till oss.

Miljön på och runt Mariahemmet

Mariahemmet ligger i Enskededalen, en kort promenad från tunnelbanestationen Sandsborg. Här är det nära till grönområden. I nära anslutning till Mariahemmet finns ett litet centrum med matbutik, bibliotek, simhall, apotek, frisör och torghandel under säsong.

Mariahemmet har totalt 83 lägenheter för personer med demenssjukdom och för personer med vård- och omsorgsbehov. Lägenheterna är cirka 28 kvadratmeter stora och har rymligt badrum på cirka 8-9 kvadratmeter och pentry. De flesta lägenheterna har en balkong.

I alla lägenheter finns höj- och sänkbara sängar, men i övrigt möblerar du din lägenhet med egna möbler och personliga ägodelar. För oss på Mariahemmet är det viktigt att du som bor hos oss ska känna en stark hemkänsla.

För dig som vill ha gemenskap finns det flera gemensamma utrymmen. Varje våning har ett gemensamt kök, matrum och vardagsrum, där det finns också en stor inglasad balkong. 
Mariahemmet har en lummig grönskande innergård där man kan sitta och njuta av frisk luft, sol, växtliv och dofter. Under säsong är innergården ett andra vardagsrum som ofta används av våra boende. På vår innergård brukar vi grilla, lyssna på musik, fika med nybakat och njuta av gemenskapen.

Våra medarbetare

På Mariahemmet får du tillgång till en trygg miljö med kunniga medarbetare som är tillgängliga dygnet runt. 

Våra medarbetare har kompetens att se dig och dina behov och möta dig där du är. Hos oss finns en aktivitetsansvarig som tillsammans med övriga medarbetare arbetar för att göra vardagen händelserik.

Vardagen på Mariahemmet

Mariahemmet har ett varierat aktivitetsutbud. Det är din egen lust och ork som avgör hur ofta du är delaktig. 

Vår aktivitetsanasvariga arbetar tillsammans med andra medarbetare för att göra din dag meningsfull. Det kan handla om utflykter, konserter och gympa med sjukgymnasten. När vädret tillåter njuter vi av den vackra innergården. Syftet är att ge din dag struktur, skapa en känsla av tillhörighet i tid och rum och erbjuda en personlig sfär. Allas idéer till aktiviteter välkomnas. 

För den som önskar finns möjlighet till besök av präst eller diakon som kan erbjuda enskilda samtal. 

Det finns regelbundet möjlighet att boka tid för fotvård och vi följer med till frisör som har ändamålsenliga lokaler i kvarteret.

Många av våra aktiviteter sker i vår salong. Alla som bor på Mariahemmet får låna salongen för egna tillställningar.

Mat och måltider

Vårt unika måltidskoncept, som vi utvecklat tillsammans med vår matleverantör Fazer, är utformat för individen. Vi tar hänsyn till att näringsbehov, aptit och förmåga varierar från person till person.Genom att servera det du behöver, vill ha och vid de tidpunkter som du faktiskt är hungrig, minimeras risken för undernäring och den bästa måltiden skapas.

Läs mer här om konceptet som grundar sig på forskning och nya riktlinjer från Livsmedelsverket.

Vi dukar vackert och serverar ibland ett glas vin till maten på helgen om så önskas.

Så får du en plats på Mariahemmet

För att kunna flytta till Mariahemmet behöver du ett så kallat biståndsbeslut om särskilt boende. Det är kommunens biståndshandläggare som tar emot ansökan, utreder behov och fattar beslut. Du som redan har ett biståndsbeslut kan sedan i de flesta fall välja vem som ska utföra tjänsten. 

Du kan kontakta Äldre Direkt som hjälper dig att komma i kontakt med en biståndshandläggare i den stadsdel där du bor.

Kontaktuppgifter: 08-80 65 65 eller e-post: aldredirekt.service@stockholm.se 

Vill du veta mer eller boka ett besök på Mariahemmet går det bra att kontakta oss så bokar vi in en tid för en personlig visning. Här hittar du våra kontaktuppgifter.

Skriv ut