Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Ersta museum

I ett av de äldsta husen på Erstaklippan hittar du Ersta museum. Huset har inhyst allt från barnhem till matsal för hemlösa och berättar nu Ersta diakonis långa och fascinerande historia fylld av medmänsklighet, tro och hängivet arbete.

2016 utvecklades och omarbetades utställningen i museet. Den nya utställningen heter "Staden på berget – Ersta diakoni ser människan".

Här ryms historien om hur kvinnliga pionjärer startade sjukhus och utbildning i 1850-talets Stockholm och om hur sjukvården, utbildningen och diakonin utvecklats sedan dess. Museet binder ihop dåtid med Ersta diakonis arbete idag. Mycket har hänt under historien, men drivkraften i vårt arbete – att hjälpa människor – är lika närvarande nu som då.

Utställningen innehåller bland annat historiska bilder, autentiska föremål, ljudlandskap och information om framtidsplanerna för Ersta diakoni.

Öppettider

Tis, ons, tors 11.30-13.30 samt sista söndagen i månaden 12.00-14.00 (öppettiderna kan varera i samband med helgdagar). 

Gruppguidning och frågor:

För guidebokning eller frågor, kontakta Urban Beckfjäll, 076-496 01 73 eller urban.beckfjall@erstadiakoni.se

Vägbeskrivning

Museet ligger på Erstagatan 1M, i det norra porthuset, direkt innanför portvalvet.

Pris inträde: gratis 

Pris guidade visningar

För grupper med minst 8 deltagare erbjuds guidade visningar. Eftersom museets rum är små kan en gruppvisning inte rymma fler än 20 personer. Om ni är en större grupp kan vi antingen ta emot er vid två olika tidpunkter eller låna Ersta kyrka. I kyrkan får ni då en gemensam introduktion, varefter ni går på egen hand i museet.

Från och med september 2019 inför vi avgifter för guidade visningar

8-20 personer: 1000 kr
20 personer eller fler: 2000 kr

Skolor och utbildningar får alltid gratis guidade visningar.

| Fler

Kontakt

Ersta museum
Erstagatan 1M 
116 28 Stockholm 

@diakonimuseum

Öppettider

Tisdag, onsdag och torsdag 11.30-13.30 samt sista söndagen i månaden 12.00-14.00 (öppettiderna kan varera i samband med helgdagar och sommaruppehåll).

För gruppvisning vänligen kontakta @diakonimuseum

Museivärdar sökes

Ersta museum drivs med hjälp av volontärer som är värdar under våra öppettider. Som museivärd är du Ersta diakonis ansikte gentemot museets besökare, välkomnar, visar vägen genom utställningen, svarar på frågor och håller uppsikt över lokalerna. En volontärutbildning ingår, och förstås en grundlig guidning i museet. Du får fri tillgång till våra historiska tidskrifter i museet, för att själv studera det du finner intressant.

Om du vill veta mer om uppgiften är du välkommen att höra av dig till guideansvarig Urban Beckfjäll (se kontaktuppgifter till vänster) eller genom att fylla i en volontäransökan, se länk.

Museivärdar sökes