Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Ur arkivet: ”Gamla systrar berättar”

Fröken med kanariefåglarna

Syster Elsa Scheutz föddes 1899 och kom till Ersta som 19-åring. Hon stannade kvar i mer än 80 år och dog som hundraåring. Här minns hon en arbetsdag i en församling på 1940-talet.

”Telefonen ringer flitigt under församlingsdiakonissans mottagning. Anledningen till samtalen varierar i det oändliga. De kan verkligen ge en provkarta på livet i all dess växlande mångfald. Glada människor, sorgsna människor, ensamma som behöver en pratstund. Ibland kanske en anhörig, som är orolig för sin släkting och ber om råd och hjälp.
En morgon ringde en okänd dam. Kan syster gå till min släkting? Vi är bekymrade för henne. Men hon vill inte ta emot oss. Portvakten har gett oss bud att den gamla är sjuk. Vill syster hjälpa oss med henne. Sådana uppdrag är både grannlaga och angelägna. Diakonissan frågar med bävan: ska jag bli insläppt? Ska jag kunna bli denna människa till hjälp? Måtte jag få vishet, kraft och kärlek.

Diakonissa Elsa Scheutz gör hembesök hos en församlingsbo, Hedvig Eleonora församling, Stockholm.
Diakonissa Elsa Scheutz gör hembesök hos en församlingsbo, Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

Så stod hon utanför dörren till den uppgivna adressen. På namnskylten läste hon två namn. Fanns där någon inneboende? Eller hur hängde det hela ihop.  Efter flera signaler hördes långsamma, hasande steg, och dörren öppnades på glänt. En gammal kvinna tittade ut och undrade vad som stod på. Som så många gånger förr i tjänsten kände syster stor tacksamhet för att få bära diakonissdräkten. Det behövdes inte så vidlyftiga förklaringar, vem hon var, och hon fick ofta uppleva hur den ingav människor förtroende och tillit. – Gamla människor är ofta misstänksamma. Varför kom diakonissan? Hade någon ringt till syster? Hade någon klagat på dem? – Att tala om släktingarnas oro gick ju inte. Det hade varit att direkt stänga alla möjligheter att få hjälpa. Diakonissan undvek att svara på frågorna. Men hon berättade, att hon var anställd i församlingen och att en av hennes uppgifter var just att få hälsa på hos gamla och ensamma församlingsbor. Den förklaringen godtogs.

Diakonissan Signe Östling i S:ta Clara församling i Stockholm besöker en sjuk församlingsbo.
Diakonissan Signe Östling i S:ta Clara församling i Stockholm besöker en sjuk församlingsbo.

Inne i rummet mötte en egendomlig syn. Framme vid fönstret stod en stor fågelbur, där ett 10-tal kanariefåglar såg ut att trivas förträffligt. De hade rent och snyggt och sjöng av hjärtans lust. Men borta i ena hörnet av rummet stod en enkel tältsäng. I den låg en sjuk gammal människa. Håret var tovigt och oredigt. Den gamla låg klädd i en trasig yllekofta, och ögonen var febrigt glänsande. Hur länge hade hon legat så? Ja, det kom ingen av de två gamla fröknarna ihåg.  När syster skulle hjälpa henne att bädda sängen, flög malen omkring bland trasiga gamla filtar och yllepersedlar. Det var en obeskrivligt beklämmande anblick.

Syster Elsa Scheutz gör hembesök.
Syster Elsa Scheutz gör hembesök.

Nästa dag återvände diakonissan med rena lakan och försökte hjälpa den gamla med den mest nödvändiga hygienen, innan doktorn skulle komma. Den sjuka var ytterligt rädd för drag.  Nedtill vid det stora skåpet bredvid sängen hade de gamla satt pappkartonger, så att det inte skulle dra kallt från skåpet!! Patientens krafter var ytterst små och hjärtat utslitet. Döden kom så stilla till en trött gammal människa.”

Källa: ”Gamla systrar berättar” Minnesbilder nedtecknade av Elsa Scheutz, församlingsdiakonissa i Hedvig Eleonora församling 1942–1951

| Fler

Kontakt

Ersta museum
Erstagatan 1M 
116 28 Stockholm 

@diakonimuseum

Öppettider
Tisdag, onsdag och torsdag 11.30-13.30 samt sista söndagen i månaden 12.00-14.00