Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

”Min styrka som ledare är att jag litar på medarbetarna”

Porträtt Fia Westman

I september klev Fia Westman på uppdraget som ny chef för Ersta sjukhus röntgenavdelning efter sju år i motsvarande roll på Södertälje sjukhus. Chansen att få leda verksamheten in i ett alldeles nytt sjukhus lockade.

– Högkompetenta medarbetare, ett fantastiskt läge mitt i stan och snart ett helt nytt sjukhus. Det är omöjligt att inte känna sig taggad och inspirerad av det, ler Fia.

Skarp omvärldsbevakare som suttit på många stolar

Fia Westman började sin vårdkarriär som röntgensjuksköterska i Sörmland och har arbetat inom radiologi i snart 30 år.

– För mig är det kombinationen att jobba med människor och teknik som gör röntgenspecialiteten så intressant. Jag har alltid varit fascinerad av teknik, berättar hon.

Under sin tid i Sörmland fick Fia så småningom också möjligheten att arbeta med digitaliseringen av flera av regionens röntgenkliniker, vilket gjorde henne till en attraktiv kandidat i en växande medtech-bransch.

– Jag har snart suttit på alla stolar man kan, skrattar Fia.  Men det finns många fördelar med att ha jobbat både på leverantörssidan och i verksamheten som beställare. Som gammal sjuksköterska kunde jag bidra med viktiga insikter om vad röntgenpersonal behöver som ingenjörerna aldrig tänkt på. Samtidigt har jag idag stor nytta av min erfarenhet från Sectra, det har breddat min kompetens oerhört, fortsätter hon.

Sedan 2017 är Fia Westman ansvarig för Bild och Funktionstjänsten i Region Stockholm, där alla röntgenverksamheter lagrar sina bilder. Målet för uppdraget är att alla medicinska bilder i regionen ska ligga i samma system så att alla kan komma åt och dela bilder mellan olika aktörer samt med hela Sverige.

Beskrivs som tillitsfull och engagerad

Sitt allra första chefsuppdrag fick hon 2001, då som enhetschef på Kullbergska sjukhuset. En ledarskapsutbildning i Lund stärkte tankarna på en fortsatt chefsbana inom vården.

– På den tiden blev man först läkare och sen chef. Att en sjuksköterska blev verksamhetschef hörde inte till vanligheten. Men det är ju inte nödvändigtvis så att man blir en bra chef bara för att man är en framstående specialist. Att vara en god ledare är något annat. I dag kan det tyckas självklart, men för 20 år sedan var det inte så, berättar Fia.

På vilket sätt vill du vara en bra ledare? 

– Jag har ofta fått höra att jag är tillitsfull, att jag litar på att andra kan utföra sitt uppdrag. Det tror jag är viktigt. Sen självklart att vara engagerad och målmedveten - att visa vägen och hålla blicken på målet. Det går inte heller att ducka för saker som är obekväma och jobbiga, det fungerar aldrig i längden. Och så ska det vara kul! Det får man inte heller glömma, säger Fia.

Det har blivit en intensiv start för Fia på Erstas röntgenavdelning med en tidskrävande ackreditering som första stora uppgift att ta sig an. Mycket tid har också gått åt att sätta sig in i planeringen och projekteringen av röntgenavdelningens framtida lokaler i det nya sjukhuset.

– Jag känner mig otroligt välkomnad, inte minst på min egen avdelning. Det finns så många entusiastiska medarbetare med en massa goda idéer som bubblar – jätteroligt!

Vad blir ditt viktigaste fokus framöver? 

– Vi ska börja resan med avdelningen in i det nya sjukhuset, det ser jag mycket fram emot. En viktig utmaning nu är att arbeta för att få till bra avtal så att vi kan ha en långsiktighet och kontinuitet i det vi gör. Vi behöver lyfta oss och se till att hamna på kartan även för dem som inte redan känner oss, menar hon.

En annan viktig uppgift blir att fortsätta utveckla och bibehålla den höga kompetens som finns på Ersta idag.

– Det handlar om att attrahera nya medarbetare, men också att de som redan jobbar här vill stanna och fortsätta utvecklas. Ersta är unikt på så sätt – här vågar vi uttala att kvalitet och professionalitet är kärnvärden. Det gör mig lite extra stolt över att vara här, avslutar Fia Westman.     

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni

Kort om Fia Westman

Ålder: 56 år

Bor: Vid St Eriksplan i centrala Stockholm

Familj: Make, son, sonhustru, och numera farmor till lilla Sigge 11 månader. ”Och så sonens tax Leeroy – honom får vi inte glömma”

Yrkesbana i korthet: Utbildad röntgensjuksköterska, senare enhetschef på Kullabergs sjukhus. Projektledare för digitaliseringen av flera kliniker i Sörmland. Rekryterad till Sectra Medical, en stor leverantör inom medicinsk bildhantering. Därefter verksamhetschef på VO Röntgen på Södertälje sjukhus.

På fritiden: Är i sommarstugan i St Annas skärgård. Lagar mycket mat, gärna husmanskost och asiatiskt. Spelar golf när tillfälle ges.

Dold talang: Svart bälte i vinprovning!  Har ett stort vinintresse som delas med hela familjen. Allra helst viner från ”gamla världen” och  Piemonte. ”Med en son som är sommelier blir det gärna lite nördigt.”