Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Olivia tog tjänstledigt - för att vårda covidsjuka

När coronapandemin kom bad Olivia Lennholm om tjänstledigt från sitt jobb som specialistsjuksköterska på postop/IVA på Ersta sjukhus – för att jobba med covidsjuka på Södersjukhuset.

Hennes berättelse illustrerar hur såväl sjukhus som sjukvårdspersonal har ställt upp för varandra och osjälviskt ställt sin kompetens till förfogande där den har behövts som mest.

– När det här började hörde jag i mitt nätverk om hur andra sjukhus gick in i krisläge. Då kände jag att ”det här vill jag göra”. Jag pratade med min chef Marina Karlsson, och hon fixade tjänstledigt.

Olivia Lennholm var inte rädd.

– Covid-19 är en allvarlig virussjukdom, utan tvekan. Men när jag tidigare jobbade på Karolinska sjukhuset så gick jag några kurser som förberedde för hur man jobbar vid en nationell katastrof. Så jag vet hur man tar på och av skyddsutrustning. Jag är nästan mer rädd för en vanlig vinterkräksjuka, skrattar hon.

Ersta sjukhus fick i samband med pandemin ett utökat uppdrag från Region Stockholm. De stora akutsjukhusen får fokusera på att behandla patienter som smittats med covid-19, samtidigt som Ersta sjukhus tar över akuta operationer som annars hade riskerat att ställas in.

Olivia Lennholm fick ett par dagars inskolning, sedan började hon på post-op.

– Jag fick jobba i en av de större salarna. Där var flera nya, varav några var nyutbildade som hade gått en fyradagarskurs som förberedelse. Men det fanns alltid SÖS-sjuksköterskor där som man kunde fråga, och det var skönt. Det tog ett tag innan den röriga känslan gick över.

Vad har varit den största utmaningen?

– Dels att jobba enligt ett krislägesavtal, dels att man i sig blir trött av att vara ny på en arbetsplats. Det blir väldigt lite tid till återhämtning. Det vanliga när man jobbar natt är 32-33 timmar per vecka. Jag har haft 48-timmarsvecka.

Så när hon väl varit ledig har hon mest sovit.

– Det har varit tufft. Som specialistsjuksköterska, särskilt inom intensivvården, vill man ha koll. Det har varit en utmaning att stå på egna ben med så kort inskolning. Dessutom är det tufft att jobba med munskydd klockan tre på natten, vilket man inte kan veta i förväg. Jag märkte att man blir långsam i sitt sätt att tänka, att man inte är helt alert.

Patienterna då, jag tänker att du måste ha fått se en del som kan vara svårt att hantera känslomässigt?

– De är verkligen jättesjuka. Jag hade förberett mig på det, pratat med gamla kollegor om hur man ska göra. Men jag har inte sett den här typen av sjukdom tidigare – de kämpar!

– I början, innan den kom till Sverige, så trodde jag inte att det skulle bli såhär. Jag tänkte nog att det kunde bli som svininfluensan, men jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om något sånt här i Sverige.

När kommer du tillbaka till Ersta sjukhus?

– Jag har jobbat färdigt på SÖS nu. Jag var ledig i tio dagar därefter och ska nu jobba på Ersta igen.

Är det något annat har slagit dig under den här tiden på SÖS?

– Hur väl omhändertagen jag blev på helt ny arbetsplats, i kristid. Hur trevliga alla är i den här svåra situationen. Vi i personalen var en salig blandning av människor och alla, precis alla, är intresserade av patientens bästa, mitt i stressen.

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni