Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Fixa felet själv

Här får du tips om saker som du själv kan göra i din lägenhet.

Stopp i handfatet och diskhon

Dålig avrinning i handfat och diskho är ett vanligt fel. Om vattnet börjar rinna ner långsamt så försök att få bort det som täpper till ventilen och avloppsröret. Det går ofta lätt att fixa med en avloppsrensare, sk "tjoff" som finns i varuhus och järn-och färgaffärer. Det finns olika sorter av vattenlås som öppnas och rensas på olika sätt, om du känner dig osäker så kontakta kundtjänst. Du ska aldrig använda kemikalier för rensning av avlopp, de förstör rören.

Släpp ut fukten i badrummet

Att det är vått och fuktigt i ett badrum är naturligt. Om det blir för mycket fukt kan det bli fuktskador. För att undvika det är det viktigt med bra ventilation. Det enklaste sättet är att alltid låta badrumsdörren stå lite öppen, har du dessutom ett fönster i badrummet är det ännu enklare att vädra igenom. Var uppmärksam på fukt och mögel. Det är viktigt att hålla rent, särskilt på ställlen där luften har svårt att cirkulera, som t ex bakom ett badkar. För att lättare kunna rengöra under badkaret så kan fronten tas bort. Olika badkar har olika fronter som tas av på olika sätt, ring kundtjänst om du behöver hjälp.

När spisen inte fungerar

När spisen eller någon annat elektrisk apparat inte fungerar kan det vara proppen (säkringen) i elcentralen som har gått. När du sätter dit en ny propp, tänk på att välja rätt styrka. Vissa lägenheter har jordfelsbrytare i stället för säkring i elcentralen, då knäpper du bara tillbaka den som en strömbrytarknapp

Att byta säkring och annat bra el-vetande

I din bostad  är du själv ansvarig för att byta glödlampor och säkringar. Däremot ska du alltid kontakta kundtjänst angående lagning av strömbrytare, vägguttag och fasta installationer. Innan du byter säkring, kontrollera att den har samma färg som bottenplattan i säkringshållaren. Färgen visar vilken stömstyrka säkringen har. En del lägenheter har jordfelsbrytare i stället för  säkring. Jordfelsbrytaren som har slagit ifrån slår man tillbaka med en knapp, som en strömbrytare, som sitter på elcentralen.

Tänk på att aldrig byta en ojordad stickpropp mot en jordad. Använd aldrig apparater som är avsedda för jordat uttag, i ojordat uttag. Använd aldrig elektriska apparater såsom t ex hårtork, inne i badrummet om du satt i kontakten i ett vägguttag utanför badrummet. Fukten i badrummet i samband med elektriska föremål är förknippat med livsfara. Var också försiktig när du dammsuger badrummet. Lämna dammsugaren utanför och se till att den inte kommer i kontakt med vatten, den kan bli strömförande. Särskilda regler gäller också för elutrustning som används utomhus.

Att hålla en behaglig tempratur

Tempraturen i vattenelementen styrs från fastighetens värmeanläggning och en termostat reglerar rumstempraturen. För att få en jämn och fungerande värme måste luften cirkulera vid elementen. Därför är det viktigt att inte täcka över elementen, inte  ställa bord, skåp, säng eller dylikt framför eller ha långa gardiner som hänger ner och hindrar värmen.

Tänk på att vara observant på läckage från värmeelementet. Om elementen inte blir varma kan det dels bero på att smuts i vattnet orsakat stopp i termostatventilen, pröva att öppna och stänga ventilen för att åtgärda problemet. En annan orsak kan vara luft i elementet, elementet måste då luftas med hjälp av en luftskruvsnyckel. Anmäl till kundtjänst om du känner dig osäker.

Problem med sjutillhållarlås

Säkerhetslås, sjutillhållarlås och polislås ingår inte i hyran utan, om det finns monterat ansvarar du som hyresgäst själv. Har du problem med att öppna låset  kan det vara yttre tänderna på din nyckel som har blivit inåtböjda, t ex genom att ligga oskyddade i en väska eller ficka. Böj försiktigt ut de yttre tänderna en aning och prova igen, det brukar räcka. Om det inte blir bättre kontaktar du en låssmed.

 

 

 

 

| Fler

Kontakt

Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 66 00

Felanmälan klicka på länken "anmäl fel" Endast akuta ärenden per telefon

Bostadsfrågor 08- 714 64 63 telefontid tisdagar och torsdagar kl. 10.00-11.00.eller mail: bostad@erstadiakoni.se

 

 

 

.