Ersta kulturscen

Kristallen

Jazz och magi med Landgren och Lundgren, lördag 24 september.

Två giganter inom svensk jazzmusik, Nils Landgren och Jan Lundgren, tar oss med på en fantastisk resa mellan de svängigaste beaten och de mjukaste tongångarna. Deras stilar sträcker sig från jazz, funk och nordisk folkton vidare till klassiskt och nytänkande improvisation.

Namnet kristallen för tankarna till det ögonblick då kristallernas ytor och kanter skimrar och plötsligt ger upphov till oväntade färger. Det finns en viss stillhet och också utrymme för fantasin att utvecklas. Magi med bräcklighet. Nils Landgren och Jan Lundgren har en konsekvent vision av lyrisk kammarjazz som flyter mjukt och naturligt. Det underbart instinktiva sättet som de interagerar på kunde beundras redan i Leonard Bernstein-hyllningen ”Some Other Time”.

Jan Lundgren är en av Sveriges mest hyllade pianister och han har fått stor uppmärksamhet internationellt. Kombinationen av nordisk folkton och jazzens improvisationer liksom klassiska influenser är signifikant för honom.
Han började spela piano som femåring och startade tidigt sin karriär som professionell musiker.

Upptäckt av Arne Domnérus spelade han ofta med musiker som Putte Wickman och Rune Gustafsson. Detta gjorde honom till en traditionsbärare och en stark länk mellan dåtid och nutid. Balansen mellan att vårda originalmusiken och samtidigt leverera personliga improvisationer har blivit Jans signum. Vare sig det gäller standardlåtar, folkmusik eller klassisk musik utvecklar han materialet och sätter sin egen, högst personliga prägel.

Jan är Artistic Director för Ystad Sweden Jazz Festival och för Jazzhus Montmartre i Köpenhamn.

Nils Landgren började spela trummor när han var 6 år, men vid 13 års ålder övergick han till trombon. Idag är han en av landets mest välmeriterade musiker. Under sin karriär har han framgångsrikt växlat mellan musikstilar utan att förlora något av sin särart och konstnärliga konsekvens. Nils Landgren har varit involverad i många olika sorters musikprojekt: jazz och rock, soul, hip hop och storbandsframträdanden. Han har spelat in och varit delaktig i minst 500 album. Flera med stora internationella stjärnor som ABBA, The Crusaders, Eddie Harris, Bernard ”Pretty” Purdie, Wyclef Jean och Herbie Hancock.

De första framträdanden och inspelningarna av Nils Landgrens ”Unit” var 1992. Hans genombrott utanför Skandinavien kom två år senare – på Jazz Baltica Festival i Salzau i Tyskland 1994, då ”Unit” istället blev ”Funk Unit”.

Lördag 24 september, klockan 16:00
Entré 140–280 kr, beställ biljetter via ticketco.se
Plats: Ersta kyrka, Erstagatan 1

Medverkande:
• Nils Landgren, trombon
• Jan Lundgren, piano

Konsertlängd: cirka 75 minuter.