Ersta kulturscen

Konsten är att fånga en solstråle

Om H C Andersen hade levt idag vore han den perfekta gästen i Stjärnorna på slottet. Där kunde han vid frukostbordet berättat om hur hans liv började: ”som en sumpväxt” till att sedan övergå till att bli en av världens mest kända författare och umgås med eliten av kulturpersonligheter och kungligheter. ”Först går man igenom så fasanfullt mycket elände – sen blir man berömd”, sa han.

Andersen var en resenär av Guds nåde med en närmast ofattbar social kompetens. Hans livs kärlek var den svenska sångerskan Jenny Lind men han levde hela sitt liv ensam i upplevelsen av att han var så ful. I föreställningen får vi veta mer om HC Andersens fascinerande liv och ta del av flera av hans världsberömda historier som till exempel Flickan med svavelstickorna.

Ta nu på mina glasögon, sätt din hörlur till ditt öra och glöm bort att tänkta på dig själv

Om föreställningen

Föreställningen ges i Systervåningen på Ersta diakoni. I denna fantastiska sal med anor från det sena 1800-talet blir vi alla som gäster hemma hos H C Andersen.

Skådespelaren Per Ragnar fyller i år 80 år och vill avsluta sin sceniska karriär med att påminna om denne märklige diktare, hans livsöde och hans tidlösa, rörande och roande berättelser.

Patrik Sandin är verksam om musiker och ledare för Ersta diakonis konsertverksamhet. Tillsammans med Per Ragnar har han tidigare turnerat med föreställningen Luther – död eller levande som spelats i över 400 kyrkor runt om i landet.

Plats: Systervåningen, Ersta diakoni, Erstagatan 1K.
Klicka på respektive datum för biljettbokning via ticketno.

Scen och videoproduktion: Studio ArtRules.

Tid:
22 oktober kl. 19:00
23 oktober kl. 16:00
24 oktober kl. 16:00
27 oktober kl. 19:00
28 oktober kl. 19:00
29 oktober kl. 19:00
30 oktober kl. 16:00
31 oktober kl. 16:00

Entré: 240 kr. Onumrerade platser
Vi har inte möjlighet att återköpa eller omboka köpta biljetter.

Programlängd: ca 75 min, ingen paus.
Föreställningen rekommenderas från 16 år.

Tre frågor till Per Ragnar

När upptäckte du H C Andersens sagor första gången?
- Min mamma läste dem för mig. Idag är de inte sagor för mig, de är moraliteter. Liknelser. Varma, humoristiska, kärleksfulla berättelser om hur det är att vara människa.

Hur är det att spela teater på Systervåningen?
- Anita Wall, Patrik Sandin, jag och pianisten Ingunn Ligaarden har haft Julsalonger där i flera år. En underbar miljö som skapad för H C Andersen!

Har du andra projekt på gång eller är det HC för hela slanten nu?
- Jag spelar äldre UD-man i Viaplayserien Max Anger. With one Eye open och medicinalråd i kommande långfilmen Vipeholmsfallet. Och jag kommer ut med min 26:e bok: Karma. Jag spelar präst i två musikvideos för hårdrockbandet Nestor och deras comeback och slutligen vägleder min röst från och med i höst Naturstigen vid Livsuniversitetet på Väddö.