Ersta kulturscen

Stabat Pater

Vad gör det med en, att man skapat liv? Och vad gör det med en, att man som förälder en dag tvingas överlämna sitt barn till ett okänt öde?

I verket Stabat Pater, som uruppförs på Ersta kulturscen våren 2022, vänder och vrider författaren och dramatikern Niklas Rådström och tonsättaren Pär Olofsson på tillblivelsen och föräldraskapet. Tillsammans utforskar de dess magi och mysterium, och väver samman dessa universella funderingarna med de skildringar av relationen mellan fäder och söner som finns i Bibeln.

Står i natten och ser dig sova
Andetagen lätta, dova

Står i natten och ser dig sova
Att bara vara är din stora gåva


Vid sängkanten står en pappa och blickar ner på sitt sovande barn. Barnet, som med Niklas Rådströms ord liknas vid ”ett stiltje ur två vindar, en hasp om två grindar”.


Barnet som man vill så väl och vill ge allt – samtidigt som man en dag ska skiljas åt. På grund av ungdomens frigörelse, på grund av omständigheter, på grund av döden.


Där står pappan vid sängkanten likt hur vi i bönen kan skapa oss en bild av hur Vår Fader står på samma sätt och ser på oss.


Föreställningar i Ersta kyrka

Fredag 8 april kl. 19:00, Ersta kyrka (uruppförande)

Söndag 10 april kl. 19:00, Ersta kyrka

Entré: 175 kr, förköp via ticketco.se
Speltid: ca 60 min

Medverkande


Patrik Sandin, baryton
Hannes Meidal, skådespelare
Mats Wallin, basklarinett
Olof Wendel, slagverk
Ingunn Ligaarden, orgel
Peter Bergström, kontrabas

Porträttbild på Niklas Rådström

Kort om Niklas Rådström:

Författare och dramatiker som i olika sammanhang samarbetat med några av Sveriges främsta tonsättare och musiker. Niklas Rådström är även ledamot av Samfundet De Nio och professor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet. Ta del av Niklas tankar kring verket onsdagen den 6 april kl 12.10. Fri entré. Läs mer här. >>

Porträttbild på Pär Olofsson


Kort om Pär Olofsson:


Kompositör, tonsättare och organist med organistexamen samt masterexamen i filmmusikkomposition. Hans verk har uppförts av framträdande solister och kördirigenter runt om i landet. Pär Olofsson är även körledare i Oskars församling i Stockholm.