Ersta kulturscen

Kaddish

Konsert i samband med Förintelsens minnesdag.

OBS! Inställd konsert den 30/1
Aviserad konsert söndagen den 30 januari kl. 16.00 är dessvärre inställd. Nytt datum meddelas längre fram. Biljettköpare informeras via mail.

Medverkande:
Ersta vokalensemble
Hannes Meidal, läsning
Patrik Sandin, dirigent
Inledning: Stefan Löfven

Plats: 
Ersta kyrka

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2022 är det 77 år sedan.

Den 27 januari är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. 

Vid konserten kommer vi att få lyssna till Jacob Mühlrads verk Kaddish – bön för de bortgångna som uruppfördes 2017. Verkets form har sitt ursprung i den judiska bönen med samma namn. Kaddish, från arameiskans ”helig”, är den judiska liturgiska bönen till minne av de bortgångna. Här finns också Mühlrads morfar, Michael Blimans, vittnesmål om Förintelsen invävt i en fiktiv dialog med tonsättaren själv, som representerar tredje generationens överlevare.

Stycket Even when he is silent är skriven av kompositören Ingunn Ligaarden och bygger på en text funnen 1945 som en inskription i ett skyddsrum i Köln där judar hållits fångna under andra världskriget.
Dessa två nutida kompositioner flätas samman med musik av två av Johann Sebastian Bach söner: Johann Michael Bach och Johann Christoph Bach.

I samband med konserten öppnas också utställningen Speaking Memories - Förintelsens sista vittnen som är ett samarbete mellan Historiska museet och Judisk kultur i Sverige.

Utställningen öppnades i januari 2019 på Historiska museet i Stockholm och hade mer är 50 000 besökare. Sedan januari 2020 har den visats på Värmlands museum, Malmö Museer och Västerbotten museum. Utställningens porträtt är tagna av Karl Gabor på beställningen av Judisk kultur i Sverige. Utställningen i Ersta kyrka kan ses under ordinarie öppettider till och med söndag den 6 mars.

Arrangemang: Judisk kultur i Sverige och Ersta kulturscen, Ersta kyrka

Foto: Väska från Auschwitz-Birkenau Memorial. Visad på utställningen Speaking Memories - Förintelsens sista vittnen. Photo: Erik Lernestål