Ersta kulturscen

Livet, döden och kärleken

Psalmen är Bibeln upplevd har någon sagt. Och upplevelsen av psalmens ord och toner kan vara djupt personlig för den som tar emot dem. I utställningen "Livet, döden och kärleken" tolkar en av Sveriges främsta fotografer Elisabeth Ohlson känslor av glädje, sorg och det som rör sig under ytan utifrån några av våra mest kända psalmer.

Ett fotografi med tillhörande psalm från Elisabeth Ohlsons fotoutställning i Ersta kyrka

Vernissage och konsert 

Tid: Fredag 5 november kl. 19:00
Ersta vokalensemble. Patrik Sandin, dirigent
Fri entré – kollekt
Konsertlängd: ca 60 min

 

Fotoutställning i Ersta kyrka

Fotouställningen finns sedan tillgänglig att beskåda i Ersta kyrka fram till den 28 november. Kyrkans öppettider är under denna period vardagar kl 08.30-16.00. 

Min förhoppning är att utställningen ska upplevas som en liten stunds meditation.

Elisabeth Ohlson, en av Sveriges främsta fotografer, ställer under november månad ut i Ersta kyrka. Där visas tidigare verk, men också helt nytagna fotografier – aldrig tidigare visade.

Syftet med utställningen, som tagits fram i nära samarbete med Patrik Sandin och Hans Ulfvebrand från Ersta kulturscen, är att lyfta fram Elisabeth Ohlsons tolkning av den glädje och sorg ett urval psalmer fångar – oavsett hur vår vardag ser ut.

– Att ställa ut i ett kyrkorum är något speciellt. Och att få visa mina fotografier i just Ersta kyrka..det berör mig lite extra. Dels för att Ersta är en speciell plats, i skärningspunkten av samhället. I mitt liv nämns ordet ”Ersta” lite överallt, vare sig man pratar om någon som gått bort eller någon som är utsatt och har det svårt, säger Elisabeth Ohlson.

Hon fortsätter:

– Sedan är ert kyrkorum unikt, med ett fantastiskt ljusinsläpp. Ljuset kommer från två håll och har du möjlighet rekommenderar jag att du besöker utställningen dagtid. Min förhoppning är att utställningen ska upplevas som en liten stunds meditation.

Elisabeth Ohlson är uppvuxen i ett hem med Bibelord på väggarna och där det var självklart att man de flesta söndagar gick i kyrkan. Som barn, och dyslektiker, kom söndagsskolans Bibelbilder att betyda något alldeles extra för hennes utveckling som konstnär.

– Att få sitta tätt intill mamma och pappa och sjunga med i psalmerna och lägga en peng i kollekthåven, den bilden är en tydlig, och trygg, bild jag har, säger Elisabeth.

Arbetet med utställningen har varit roligt.

– För mig har samarbetet med Patrik och Hans gett mina bilder en dimension till. Bild, text och musik sammanvävt – det har varit roligt att skapa ihop. Och skönt. Det har fått mig att tänka mycket på hur jag kan skapa mer för kyrkorummet framåt, säger hon med ett skratt.

Elisabeth har under hela sin karriär vridit och vänt på frågan hur den kristna tron tar sig uttryck, och med sina bilder velat inspirera betraktaren till att tänka i nya banor och våga prata om känsliga ämnen.

– Att ruskas om och tvingas beakta nya perspektiv är en viktig del av att utvecklas i sin tro, och i sig själv som människa. Därför är det för oss självklart, och en ära, att få visa Elisabeth Ohlsons verk i vår kyrka, säger Patrik Sandin som driver Ersta kulturscen.