Ersta kulturscen

Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen

Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen är en fotoutställning som visas i Ersta kyrka från den 27 januari till och med den 6 mars.

Onsdagsprogram

Onsdagen den 2 februari berättade Tobias Rawet, ett överlevande barn från förintelsen, och en del av utställningen "Speaking Memories", om sina upplevelser. Läs mer om evenemanget och ta del av det i efterhand via vår Youtube-kanal >>

Fotoutställning i Ersta kyrka

Fotouställningen "Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen" är en fotoutställning som visas i Ersta kyrka från den 27 januari till och med den 6 mars. 

Utställningens tio porträtt är tagna av Karl Gabor och hans fotografier berättar om dem som var där. De med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. De som överlevde.

Fri entré. Öppettiderna i Ersta kyrka är vardagar 08:00-16:00 och på helger i samband med gudstjänst eller konsert.

”Jag säger till mina barn och barnbarn att de ska vara uppmärksamma. Vad som hände kan hända igen”.

//Zsuzsanna Reisch, överlevande

Utställningens tio porträtt är tagna av Karl Gabor och hans fotografier berättar om dem som var där. De med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. De som överlevde.

Utställningen är ett samarbete mellan Ersta kyrka, Historiska museet och Judisk kultur i Sverige. Första gången den visades var i januari 2019 på Historiska museet i Stockholm och den har sedan dess haft mer är 50 000 besökare. Sedan januari 2020 har den visats på Värmlands museum, Malmö Museer och Västerbottens museum.

Förintelsens minnesdag
Den 27 januari, samma dag som utställningen visas i Ersta kyrka, är en dag då människor över hela världen samlas i en årlig manifestation för att minnas och hedra Förintelsens offer, men också en dag för att hedra och minnas alla dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

27 januari är det datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades av de allierades styrkor 1945. I år är det 77 år sedan.