Specialistvård

Så söker du vård på Ersta sjukhus

I de flesta fall behöver du en remiss för att få vård på Ersta sjukhus. I Sverige gäller fritt vårdval, vilket innebär att du kan välja vård på Ersta sjukhus oavsett om du är skriven i Stockholms län eller någon annanstans.

Remiss

  • Söker du vård på Ersta sjukhus behöver du i de flesta fall remiss eftersom vi inte tar emot akuta besök i större delen av vår verksamhet. Remissen får du från din behandlande läkare. Även för röntgenundersökning krävs remiss från behandlande läkare.

Boka besök

  • När du ska få vård på Ersta sjukhus får du ofta en kallelse men det går också att boka tider genom 1177 e-tjänster för vissa kliniker.

Kallelse

  • I din kallelse från Ersta sjukhus får du ofta ytterligare information inför ditt besök som kan gälla kostråd eller medicinering. Om du har frågor vänder du dig direkt till den klinik som kallat dig.

Avboka besök

  • Om du behöver avboka din tid, ber vi dig göra det senast 24 timmar före utsatt tid. För en operation i slutenvården gäller 72 timmar före utsatt tid. Om du uteblir från ditt inbokade besök eller avbokar för sent debiteras du en avgift på 400 kronor.

Om du kommer hit från ett annat län

  • Från den 1 januari 2015 gäller en ny patientlag som innebär fritt vårdval för öppenvård och kirurgi i hela landet. Bor du inte i Sverige kan du ta kontakt med Stockholm Care för att få tillgång till Ersta sjukhus specialistvård.

Mer om Ersta sjukhus

Så blir du patient på Ersta sjukhus

För att bli patient hos oss krävs i de flesta fall en remiss. Läs här om hur du går tillväga >>

Ska du ta prov eller göra en provtagning?

I anslutning till Ersta sjukhus finns Karolinska Universitetslaboratoriet. Mer information >>

Ta hjälp av vår patientvägledare

Patientvägledaren kan svara på frågor om dina rättigheter i vården och förmedla kontakt med verksamheter som kan hjälpa dig.