Koloskopi är en undersökning av ändtarmen och tjocktarmen som utförs av läkare eller specialistsjuksköterska.
Ett slangformat instrument förs in via ändtarmsöppningen (eller om du har stomi via stomiöppningen). Längst fram på koloskopet finns en liten lins med belysning och ett datachip som fotograferar tarmen så att man kan se hur tarmen ser ut på en tv-skärm.
I samband med undersökningen kan man ta vävnadsprover samt ta bort polyper. Undersökningen kan ibland orsaka gasspänningar och magknip. Du får därför en injektionskanyl i armen i vilken du kan få avslappnande och smärtstillande läkemedel vid behov.
Förberedelser sju dagar innan undersökning
För att kunna utföra undersökningen måste tarmen vara väl laxerad (rengjord). En del födoämnen i kosten vi äter kan stanna kvar i tarmen upp till sju dagar efter det att du ätit dem. Detta kan orsaka tekniska problem och försämra undersökningsresultatet.
Sju dagar före din undersökning får du därför inte äta:
- Järntabletter
- Bulkmedel, till exempel Inolaxol, Vi-Siblin
- Fullkorn och frön, till exempel linfrö, havregryn, müsli och fullkornsbröd
- Svårsmält mat, till exempel svamp, sparris, lök, majs och paprika
- Frukter, bär och grönsaker med skal och kärnor, till exempel tomater, vindruvor, lingon, hallon, kiwi och passionsfrukt
Förslag på vad du kan äta veckan innan undersökningen >>
Ring oss om du:
- Medicinerar med blodförtunnande läkemedel, till exempel Waran, Plavix, Pradaxa eller Marcomar
- Har hjärtklaffsjukdom eller är hjärtklaffopererad
- Har hjärt- eller njursvikt
- Har stomi
Om du är insulinbehandlad diabetiker måste du själv ta kontakt med din läkare/sjuksköterska för inställning av insulin inför undersökningen.
Det finns en rad olika koloskopiundersökningar. Läs mer om de som utförs vid Endoskopienheten på Ersta sjukhus och vilka särksilda förberedelser du behöver göra inför och i samband med var och en här.