Magnetkameraundersökning

Magnetkameraundersökning (MR) är en metod där man med hjälp av ett magnetfält och radiovågor avbildar kroppens olika organ.

Före besöket

Var god läs noggrant igenom kallelsebrevet där det kan finnas speciella instruktioner om vad som krävs innan du kommer för din magnetkameraundersökning. För vissa undersökningar ska du vara helt fastande en bestämd tid innan (dagliga läkemedel kan tas som vanligt med ett halvt glas vatten).

Alla som undersöks med MR måste besvara MR-säkerhetsfrågor innan MR-undersökningen kan genomföras - ett frågeformulär medföljer kallelsen. Om svaret är ja på någon av frågorna så ska du kontakta oss snarast då det annars finns en risk att du kanske inte kommer att bli undersökt på din bokade tid.

På grund av det starka magnetfältet så ska du lämna klocka, smycken, piercingar och andra metallföremål hemma då du inte har möjlighet att ta med detta in till undersökningsrummet. Ta av färgade kontaktlinser. Tvätta även av smink då vissa innehåller ämnen som är magnetiska. Använd inte hårvax. Elektronisk utrustning och kreditkort skall lämnas utanför undersökningsrummet. Innan MR-undersökningen kommer du att få byta om till en bomullsrock som du har på dig under hela undersökningens gång.

Låsbara skåp finns i ombyteshytten.

Under besöket

Vid undersökningen ligger du på en brits som åker in i magnetkameran som är öppen i båda ändarna. Där får du ligga stilla medan magnetkameran tar bilderna. Hörlurar över öronen bärs för kommunikation samt för att dämpa det knackande ljud som pågår under bildtagningen. Du har även möjlighet att lyssna på radio eller CD via hörlurarna. Du får en ringklocka med vilken du kan påkalla röntgensjuksköterskan närsomhelst.

Undersökningstiden varierar beroende på typ av undersökning – allt från 20 min till mer än en timme. Under vissa MR-undersökningar så injiceras en liten dos kontrastmedel via blodkärl i armen. Ibland ges även andra typer av läkemedel.

Efter besöket

Efter MR-undersökningen kan du fortsätta dagen som vanligt. Om du erhållit läkemedel i samband med undersökningen får du närmare information om detta innan du går. Svar skickas till din läkare som skrivit remissen.