Ersta äldreboende

”Det roligaste med mitt jobb är variationen”

I jobbet som arbetsterapeut ser sällan två dagar likadana ut. Men en sak gäller varje dag på äldreboendet Ednahemmet: "Vi jobbar mot samma mål, att de äldre ska ha det så bra som möjligt" säger Camille Perus.

 

camille tillsammans med en boendeCamille Perus har arbetat som arbetsterapeut på Ednahemmet sedan boendet öppnade tidigare i år. Hon trivs med att jobba inom äldreomsorgen.
– Det är intressant att få lära känna personer som bär på så mycket historia, säger hon.

I arbetsterapeuternas roll inom Erstas äldreboenden handlar mycket om att hjälpa de äldre att behålla så många fysiska, psykiska och sociala delar som möjligt. Att lära känna varje enskild person som bor på äldreboendet är därför en grund i Camilles arbete.
– Det finns inga standardlösningar. Allt utgår ifrån individen, vad han eller hon fortfarande kan, vill och tycker om. Jag tittar på vad som är viktigast i varje persons liv, och så hittar vi lösningar utifrån det. För någon är det viktigast att klara påklädningen helt själv för att känna att man fortfarande styr över sitt liv. Någon annan blir trött och behöver vila en stor del av förmiddagen efter att ha klätt på sig själv. Då kan det vara värt att få hjälp med det för att i stället orka vara med på sin favoritaktivitet.

två bilder. den ena på camille, en boende och blommor från ednahemmets trädgård, den andra är camille iförd med att plocka fläderblommor.Ansvarar för boendets aktiviteter

Camille erbjuder stöd och olika hjälpmedel för att de äldre ska få en så trygg och meningsfull vardag som möjligt. Det kan vara rullatorer, en stabil duschstol eller specialbestick för att fortsätta kunna äta själv.

Förutom klassiska arbetsuppgifter för en arbetsterapeut ansvarar Camille även för Ednahemmets större gemensamma aktiviteter. Hon arrangerar mer vardagliga aktiviteter som odling i orangeriet men även festligheter som kräftskiva och skördefest. Det blir även en del mer oväntade inslag som nyss då man bjöd in till en sprakande Elvis-show.
– Det roligaste med mitt jobb är variationen. Den plan jag gjort för dagen blir i princip alltid något annat. Ibland tar planering av en aktivitet större delen av dagen, ibland är det inflyttningar eller något helt annat. Jag gillar att jobba i team med sjuksköterskor och fysioterapeut, chefer och omvårdnadspersonal. Vi jobbar alla mot samma mål, att de äldre ska ha det så bra som möjligt.

Tid för de viktiga samtalen

Men mitt i en arbetsdag med praktisk hjälp, administrativt arbete och planering kring sociala aktiviteter finns även tid för de, till synes små, mötena.
– Som att sitta ner en stund med någon som är ledsen eller orolig. Att lyssna, prata lite och att personen sedan säger att hon mår bättre. En liten sak för mig, men som har stor betydelse för en annan person.

man gosar med med beige hund

Mer om Erstas äldreboenden

Lär mer om oss och vad vi erbjuder på våra äldreboenden >>

Äldre kvinna får sitt hår flätat

Här finns vi

Vi driver flera äldreboenden i Stockholm och Uppsala >>

ett par håller varanadras händer mot en mörk bakgrund

Det här är Ersta diakoni

Ersta äldreboende drivs av Ersta diakoni - med 170 års erfarenhet av vård och omsorg >>