man håller i en hantel

Ersta äldreboende

Fysioterapeuter kan väcka slumrande rörelseglädje

– Lycka i mitt jobb är att se rörelseglädje hos någon som inte rört sig på länge. Det berättar Elisabeth Cerha Lundin om sitt arbete som fysioterapeut på Erstas äldreboende Susannahemmet.

Fysioterapeuten Elisabeth Cerha Lundin liknar ett äldreboende vid ett litet samhälle: allt ska finnas här. Och precis som i samhället behöver man inte göra allt som är möjligt, men man ska kunna göra det man vill - äta något gott, gå till frissan, umgås med andra, få fina naglar, ta en promenad titta på tv i lugn och ro – eller det som Elisabeth och övriga fysioterapeutkollegor på Erstas äldreboenden dagligen bidrar till – fysisk aktivitet och rörelseglädje.

elisabeth är fysioterapeut och här boxas hon med en manFysioterapeuten bedömer de fysiska förmågorna

På ett äldreboende ser behoven och möjligheterna till fysisk aktivitet olika ut. Oavsett kan alla ofta göra något, utifrån sina förutsättningar, menar Elisabeth. I rollen som fysioterapeut lär man känna de boende och kan göra en professionell bedömning av deras fysiska resurser för att hitta passande utmaningar. Kollegor med olika professioner på äldreboendet och de anhöriga är tillsammans viktiga och nödvändiga i arbetet att se hela människan.
–Det gäller att hitta de, ibland små, kvarvarande korinterna i kakan. Genom att jobba tillsammans kan vi ibland komma till en förbättring, eller annars sträva efter att behålla det bra som finns.

Elisabeths erfarenhet är att många äldre över tid upplever att deras livsutrymme minskat. Den som bott i villa kanske bara har kunnat vara på husets nedervåning, den som bott i lägenhet har inte kunnat gå ut själv. En del som flyttar till ett äldreboende kan vara ganska nedbrutna, de har tappat många förmågor och därmed mycket av den man tidigare var.
–Många upplever därför att deras livsutrymme ökar igen att när de flyttar till ett äldreboende. Att få komma ut på promenader, umgås med andra och att vara en del av något igen. Min viktigaste roll är att få andra att känna sig ’bra’. Att lyfta fram när någon lyckas genomföra något, det stärker självkänslan. Och vad som är ’att lyckas’ är mycket individuellt.

Boxning extra populär aktivitet

På Susannahemmet håller aktivitetsansvarig, fysioterapeuten och arbetsterapeuten tillsammans i veckans aktiviteter. Förutom sociala aktiviteter av olika slag erbjuds en rad olika träningsaktiviteter, och boxning är extra uppskattat.
–Många säger ’det där är inget för mig”, men vill ändå komma och titta och inte sällan slutar det med att de testar. I början kanske det går så där, men det är en glädje att märka att man blir bättre.

Att ha ett mål med träningen tycker Elisabeth är viktigt. Därför berättar hon alltid syftet med de övningar hon gör tillsammans med de äldre.
– Om vi ska plocka en ärtpåse bakom ryggen, då ska man veta varför – det här kan hjälpa till så att du kan fortsätta klia dig på ryggen eller ta på dig en tröja.

Som fysioterapeut upplever Elisabeth ständigt små guldkorn:
–Lycka i mitt jobb är att se rörelseglädje hos någon som inte rört sig på länge. När jag ser glittret i ögonen, att jag fått någon att vakna till lite extra.


9 tips för att behålla sina fysiska förmågor länge i livet

  1. Börja träna i tidig ålder.
  2. Bestäm dig för 5 rörelser du ska göra varje dag, exempelvis resa dig från en stol 10 gånger i rad.
  3. Häng på Sofias träning på Svt, eller gå på andra organiserade pass.
  4. Fortsätt så länge du kan hålla igång med det vardagliga – handla om så bara lite grann, städa, promenera.
  5. Minska inte ditt livsrum. Träffa andra människor för det sociala hänger ihop med det fysiska. 
  6. Ha kvar din nyfikenhet – vad händer i omvärlden, vad finns bakom hörnet?
  7. Prata i telefon, uppdatera dig om vad som händer
  8. Om du inte vågar stå så sittdansa, med andra eller dig själv.
  9. Sjung, gör din röst hörd, om så bara för dig själv.
man gosar med med beige hund

Mer om Erstas äldreboenden

Lär mer om oss och vad vi erbjuder på våra äldreboenden >>

Äldre kvinna får sitt hår flätat

Här finns vi

Vi driver flera äldreboenden i Stockholm och Uppsala >>

ett par håller varanadras händer mot en mörk bakgrund

Det här är Ersta diakoni

Ersta äldreboende drivs av Ersta diakoni - med 170 års erfarenhet av vård och omsorg >>