hjärta modell

Välkommen till hjärtmottagningen

Vi utreder och behandlar hjärtsvikt, hjärtrytmrubbningar (till exempel förmaksflimmer), hjärtinfarkt, kärlkramp, högt blodtryck (svårbehandlad hypertoni), blodfettsrubbning samt klaffel. Mottagningen har cirka 8000 besök per år.

På hjärtmottagningen arbetar specialistläkare med lång erfarenhet inom kardiologi. Det finns en sjuksköterskemottagning med specialutbildade sjuksköterskor inom bland annat hjärtsvikt, hypertoni och förmaksflimmer. Sköterskemottagningen hanterar också livsstilsfrågor. Mottagningens undersköterskor utför 24-timmars blodtrycksmätningar och startar screening för att hitta arytmier som behöver behandlas. Vi använder oss av tum-EKG eller ePatch.

Vi har just nu högt tryck till vår mottagning och viss väntetid kan därför förekomma. När du får en tid till oss är det bra om du prioriterar den, annars riskerar du att få vänta ytterligare på att få ny tid.

Receptförnyelse ny patient

Är du ny patient som har kommit på remiss från annan mottagning och väntar på tid? För att förnya ditt recept hänvisar vi till den digitala tjänsten Alltid öppet. Logga in med BankID och beskriv ditt ärende. 

”Hjärtskola”

Vi erbjuder patientutbildningar, ”hjärtskola”, för mottagningens patienter, med bland annat förmaksflimmer, hjärtsvikt och kranskärlssjukdom. Information kommer att finnas här på hemsidan när det erbjuds. 

Stöd för patienter

Mottagningen har ett nära samarbete med dietist för rådgivning om kost och livsstilsfrågor. Vi har tillgång till psykolog och kurator för samtalsstöd. 

I anslutning till hjärtmottagningen finns Aktiv fysioterapi som vi har ett nära samarbete med. Där arbetar fysioterapeuter som har specialistinriktning på hjärt- och kärlsjukdomar. Här erbjuds även avslappningsträning och mental träning som tillägg till traditionell fysioterapi.

Så blir du patient hos oss

1

Vi utreder och behandlar hjärtbesvär

Upplever du symptom från hjärtat? Diskutera dina symptom med din husläkare, som kan skicka en remiss till oss! Du kan också skriva en egenremiss.

Så söker du vård
2

Första besöket

Oftast ska du ta blodprover före besöket. När du är på mottagningen mäter vi ditt blodtryck och kontrollerar hjärtrytmen med ett EKG. Läkaren undersöker dig, ni går igenom dina symptom, varför du söker hjälp samt provresultat. Tillsammans planerar ni eventuell fortsatt utredning och behandling.

3

Efter första besöket

Om läkaren, i samråd med dig, bedömer att du behöver gå hos en hjärtspecialist, kommer du att kallas till en kompletterande utredning på hjärtmottagningen. När du är färdigbehandlad hos oss blir du återremitterad till den som har remitterat hit dig.

Mer om Ersta sjukhus

Besökare i receptionen pratar med personal över disken

Så blir du patient på Ersta sjukhus

För att bli patient hos oss krävs i de flesta fall en remiss. Läs här om hur du går tillväga >>

handskbeklädda händer med provrör

Ska du ta prov eller göra en provtagning?

I anslutning till Ersta sjukhus finns Karolinska Universitetslaboratoriet. Mer information >>

Sjukvårdspersonal skriver på dator

Ta hjälp av vår patientvägledare

Patientvägledaren kan svara på frågor om dina rättigheter i vården och förmedla kontakt med verksamheter som kan hjälpa dig.

Kontakta hjärtmottagningen

Kontakta oss i första hand via den digitala tjänsten Alltid öppet. Du kan påbörja ditt ärende när som helst på dygnet, vi svarar inom två timmar under våra öppettider. Via Min vård kan du få hjälp med de flesta ärenden – förnya recept, av- och omboka tider, komma i kontakt med din vårdpersonal etc.

I andra hand kan du ringa följande telefonnummer: 08-714 62 10. Det går till vår telefonsvarare där vi tar emot receptförfrågningar, beställning av hjälpmedel, om- och avbokningar och bokning av rådgivning med sjuksköterska. Telefonsvararen avlyssnas nästkommande vardag.

Vid akuta besvär, andningssvårigheter eller påverkat medvetande ring 112.

I övrigt, ta kontakt med din vårdcentral eller sök vård via 1177.

Öppettider
Måndag-torsdag (helgfri) kl 08.00-16.30.
Fredag (helgfri) kl 08.00-15.00.

Besöksadress
Folkungagatan 125, plan 3

Bra att veta inför besöket

  • Anmäl dig i kassan vid entrén på Folkungagatan 125 innan du går till mottagningen på plan 3.

  • Vid behov av avbokning är vi tacksamma om du gör det i god tid innan ditt besök så att vi kan erbjuda din tid till annan patient som väntar på att få komma till oss.

  • Avbokningar senare än 24 timmar innan besöket debiteras med 400 kr.

Välkommen!