Marsha Rofshus är aktivitetsansvarig på Ersta Mariahemmet, ett arbete som ger väldigt mycket glädje – både till de äldre och till Marsha själv.

Hur kommer det sig att du arbetar med aktiviteter?

-Mitt första jobb var på ett äldreboende i USA och där var jag aktivitetsansvarig. Långt senare förde kärleken mig till Sverige och här jobbar jag med det igen – det är som att cirkeln slutits!

Vad är det bästa med ditt jobb?

-Det bästa är att få se de äldre vara glada hela tiden. På aktiviteterna skrattar de, har kul och får energi! Häromdagen var det en 103-åring som till vardags inte längre orkar borsta tänderna själv, men som under bollsporten smashade in ballonger som ingenting. Mina kollegor stod bredvid och bara gapade.. Genom aktiviteterna får jag möjlighet att lära känna de äldre som de är, eller var, när de var fria från ålderdom, smärta och oro.

Vad bidrar aktiviteterna till i de äldres vardag?

-Dels ger fungerar de som energiinjektioner och bidrar till mycket glädje. På aktiviteterna är det mycket skratt och mångas dolda talanger, som t ex bollsinne, som kommer tillbaka och får lysa igen.

Aktiviteterna skapar också något för de äldre att längta till. Livsgnistan kommer tillbaka och jag har två damer och de hinner inte ens avsluta sitt sittgympapass innan de börjar prata om hur mycket de längtar till nästa vecka. Det är härligt att höra dem prata så!

Vilken typ av aktiviteter har ni för de äldre på Ersta Mariahemmet?

-Vi har skönhetssalong, där man kan få allt från manikyr, smink, klippning, färgning, fixa ögonbrynen – ja, en gång var det till och med en dam som fick en permanent. Skönhetssalongen är mycket populär!

Det är också bollsporten, bingo och lyckohjulet, en tävling där alla går hem med ett pris. Sittgympa med musik som de gillar och sjunger med till är också mycket uppskattat. Likaså att jobba med reminiscens (hågkomst) och titta och prata kring gamla saker, läsa gamla tidningar. Sen går vi varje dag ut på en promenad och ser årstidsväxlingarna och känner vinden blåsa och solen skina.

Vilket är ditt bästa tips för andra som vill komma igång med aktiviteter på sitt äldreboende?

  1. Börja med att sitt ner och prata med de äldre. Ta reda på vad de tycker om, vad de gjort när de var unga, om de haft en hobby, hållit på med en idrott eller så. Lär känna dem och du kommer få en massa bra idéer till vad du kan hitta på och sen kan du utforma aktiviteterna utifrån det.
  2. Våga pröva. Jag hade ingen speciell utbildning kopplad till aktiviteter när jag började med det här, men man märker fort om de äldre uppskattar och är intresserade av aktiviteten. Det är bara att testa och prova sig fram!
  3. Testa bollsport eller filmer som väcker minnen till liv. En aktivitet som alltid fungerar är bollsport. Kräver knappt något material, bara några ballonger att blåsa upp, och alla klarar av att vara med oavsett hur rörelsehindrad man är.

    Ett annat tips är att i liten grupp, max åtta stycken åt gången, titta på ”Ögonblick att minnas”-material och samtala kring det. Här hittar du film- och handledningsmaterial.

Mer om Erstas äldreboenden

Lär mer om oss och vad vi erbjuder på våra äldreboenden >>

Här finns vi

Vi driver flera äldreboenden i Stockholm och Uppsala >>

Det här är Ersta diakoni

Ersta äldreboende drivs av Ersta diakoni - med 170 års erfarenhet av vård och omsorg >>