Kvinna på äng i solnedgång.

Viktigt med evidensbaserat arbetssätt på skyddade boenden

Villkoren för hemlösa kvinnor i Sverige måste bli bättre, och för att nå dit krävs samverkan och ett evidensbaserat arbetssätt. Det visar ett forskningsprojekt från Marie Cederschiöld högskola som görs i samarbete med kvinnor från Ersta Möjlighet.

Forskningsprojektet "Jämlik vård för kvinnor i hemlöshet" har drivits av professor Elisabet Mattsson sedan 2019. Till sin hjälp har hon bland annat kvinnor som bor, eller har bott på, på Ersta diakonis skyddade boende Ersta Möjlighet. Kvinnorna, som ofta är hemlösa, är forskningsassistenter, anställda och avlönade av Marie Cederschiöld högskola.

Under en dag i maj 2025 presenterades resultat från projektet på högskolan. Där fanns även en utställning skapad av kvinnorna som deltagit.

Representanter från Erstas skyddade boenden var medarbetarna Sanna Vahlman och Emily Tiedemann, som fick beskriva vad samarbetet med högskolan innebär för deras verksamhet.

– Det är otroligt svårt för den här stigmatiserade målgruppen, både att få rätt vård och få stöd av samhället generellt. Forskningen visar vikten av att det finns centrala personer som hjälper de här kvinnorna att komma rätt. För oss är det jätteviktigt med evidensbaserad praktik, säger Sanna Vahlman, verksamhetschef för Erstas skyddade boenden.

Se intervjuerna med Sanna Vahlman, Emily Tiedemann och Elisabet Mattsson i filmen här ovan.

 

Våra skyddade boenden