Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Sex snabba frågor till Henrik Levander

Henrik Levander

Namn: Henrik Levander
Titel och ansvar: Kökschef och driftsansvarig för Ersta terrass.
Hur länge har du jobbat på Ersta terrass: Sedan oktober 2015.

Hur kom det sig att du började arbeta med mat?

Det var mycket snabbmat hemma när jag växte upp, mina föräldrar var båda yrkesarbetande och det fanns ingen tid för matlagning. Av en slump gjorde jag praktik i köket på restaurang Cirkus på Djurgården och kände att jag kommit rätt. Det var hela tiden mycket som hände och full fart. Jag gillade stämningen, den var god, rå men hjärtlig. Så jag valde att gå treårig restaurangskola på S:t Görans gymnasium och har jobbat som kock sen jag blev klar. 

Hur ser din matfilosofie för Ersta terrassen ut?

I och med att Ersta terrass har tre inriktningar så är det snarare tre olika filosofier men med en gemensam nämnare, råvarorna. Bra råvaror är hösta prioritet och den röda tråden i verksamheten. Allt utom fonder lagas från grunden samma dag som det ska serveras. Inte ens luncherna återuppvärms utan tillagas i anslutning till när restaurangen öppnar.

Luncherna ska vara bra, vällagade och av bra produkter. I och med att kvaliteten på råvarorna är viktig så är en av utmaningarna att skapa rätter som håller budgeten. Tanken är att erbjuda en bra lunchbuffé för en rimlig lunchkostnad. Våra festmenyer anpassas efter säsongens råvaror och innehåller mycket grönsaker som jag personligen älskar.

Konferensluncherna bjuder på ytterligare utmaningar. De ska inte bara vara vällagade av goda råvaror utan även funktionella så att det går att lägga många tallrikar på kort tid. Konferensgästerna har en begränsad tid på sig att äta och alla ska serveras samtidigt och med varm mat.

Hur är arbetsmiljön i ditt kök?

Jag lever efter devisen att man ska kunna jobba med det här hela livet. Om man har valt den här karriären ska man inte behöva byta jobb efter 20 år på grund av att kroppen är utsliten. Något som är branschens akilleshäl. Visst har vi långa arbetsdagar bitvis men arbetsbördan ska inte vara så hård att man går från jobbet och sover bort sin lediga tid. Det är lika viktigt att kunna vara ledig på sin fritid som att vara fräsch på jobbet.

Vad har du för framtidsvisioner för terrassen?

Just nu tar vi en dag i taget och försöker få en balans mellan fester, konferenser och luncher. Men en plan är att få mer aktivitet på utomhusterrassen i sommar med teman, AW:s med mera. Vi har en fantastisk terrass med utsikt över hela Stockholm, här finns alla förutsättningar för riktigt skönt sommarhäng. Vår utmaning är att hitta en lösning för hur vi kan ha öppet i och med att terrassen stundvis är abonnerad för fest. 

Vilken är din favoriträtt?

Den man blir tillagad. Jag uppskattar om någon lagar mat till mig. Om det nu inte råkar vara Flygande Jacob, vem kom på idén att blanda varm banan med jordnötter?

Ett måste för turister som besöker Södermalm?

Hela Södermalm och området runt Ersta klippan är värd att besöka och bara promenera runt i. Sommartid tycker jag att någon av våra parker som till exempel Vitabergsparken är härliga oaser. Mitt förslag är att promenera och stanna för en kaffe på Ersta terrass.

| Fler

Kontakt

Ersta terrass
Box 4619
116 91 Stockholm

Besöksadress
Erstagatan 1N/Fjällgatan 45

Telefon 08-714 66 34
@ Ersta terrass

Öppettider
Vardagar: 10.00-16.00

Klicka här för karta och vägbeskrivning