Frida Fjällmans konstverk för Ersta sjukhus

Amelie Edlund skapar spännande möten inom konsten

"Konst är ett verktyg för att skapa en personlig och mer dynamisk arbetsmiljö och besöksplats, ett mervärde till att vistas i våra lokaler och som ger en själ till byggnader och platser", säger Amelie Edlund, Ersta diakonis konstcurator.

Amelie Edlund är konstcurator med uppdraget att inventera och uppdatera Ersta diakonis konstsamling som i nuläget omfattar närmare 1 500 verk. I Erstas nya sjukhus har hon till uppgift att fylla den nya byggnaden med äldre verk från samlingen, och komplettera med nya inköp.

– Konst är ett verktyg för att skapa en personlig och mer dynamisk arbetsmiljö och besöksplats, ett mervärde till att vistas i våra lokaler och som ger en själ till byggnader och platser. Med de nyinköp som görs kan Ersta diakoni samtidigt stötta en levande svensk konstscen.

Hon fortsätter:

– Lyckas vi få in verk från välmeriterade konstnärer som har en lokal förankring till Södermalm eller Stockholm känns det extra bra. Konsten i samlingen kommer till stor del från dödsbon som donerats till Ersta diakoni. En annan stor del stor del av samlingen är donationer från konstnärer som varit patienter eller från anhöriga till de som vårdats här. Den personliga kopplingen mellan Ersta och konsten vill jag fortsätta värna.

En generös donation möjliggör nya inköp

Nyligen har Ersta diakoni, tack vare en generös donation, kunnat köpa in verk från Niklas Holmgren, Duda Bebek och Christina Thomas Dahlberg. Alla har de det gemensamt att de lyckats fånga ett fruset ögonblick i vardagen.

– På olika sätt lyckas de fånga den nordiska målartraditionen och för den vidare tycker jag. När jag väljer konst till Erstas nya sjukhus så är ett ledord för mig att verken ska bidra till en varm, hemtrevlig känsla. Samtidigt får de gärna utmana och beröra. I den bästa av världar väcker de också ett intresse för samtidskonst hos personer som annars inte hittar till gallerier och konsthallar

Ett sjukhus måste också vara vackert

Erstas konstsamling är minst sagt eklektisk. Den mynnar från den första föreståndaren, Marie Cederschiölds, kunskap om att det inte bara skulle vara rent och snyggt runt patienterna – utan också vackert. 1851 var det ett radikalt, nytt sätt att tänka på och det arvet har sedan levt vidare.

När Ersta sjukhus nuvarande byggnad invigdes 1907 var det Ida Örwall, diakonissa och översköterska som dessutom var utbildad vid Konstakademin, som fick ansvaret för inredningen. Elin Wägner gjorde ett reportage i tidskriften Idun där hon beskrev att ”glada färger, ljus och blommor mildrar den bittra idéförbindelse, som sjuksängarnas rader uppväcka”.

I artikeln lyfter överläkare Hugo Toll fram Idas insats (”emedan vi öfverallt vid ordnandet af det minsta som det största, haft kvinnorna med och låtit deras smak råda, ha vi lyckats undvika anstaltsprägeln och få allting mjukt och behagligt. En stor del af förtjänsten tillkommer översköterskan Ida Örwall, som, själf konstnärligt anlagd och utbildad, tjänstgjort som rådgifvare och anordnare”). Att en kvinnas arbete och förtjänst uppmärksammades på detta sätt, vid denna tid, var också det ytterst ovanligt.

Men så har det fortsatt. Utöver den konst som kommit i form av donationer har Ersta diakoni sedan början av 1990-talet också köpt in konst.

– Just nu är vi mitt i processen att köpa in lös konst till den nya sjukhusbyggnaden och vet inte riktigt hur slutresultatet kommer att bli. Jag har en idé, men vi behöver flytta in verksamheterna i huset för att se hur flödena kommer bli innan vi placerar verken.

Visionen är dock att fläta samman verk från samlingen med nyinköpt konst. Tack vare donationen har även platsspecifika verk av Frida Fjellman respektive Carin Ellberg kunnat köpas in.

– Ellberg och Fjellmans verk sätter tonen i nya sjukhusbyggnaden. Båda verken är färgglada, lekfulla och kan ses från flera olika platser i byggnaden.

Konstens läkande kraft?

Att konst kan bidra till positiva, läkande effekter är ett område som successivt beforskas allt mer. På det idéburna sjukhuset Cleveland Clinic i Ohio, USA har man forskat på om konst kan linda smärta för cancer, andtäppa, högt blodtryck, högt kolesterol, ätstörningar, samt hjärt- och lungsjukdomar. Enligt studierna kan man konstatera att konsten inte botat något men patienterna, särskilt de som vårdats i palliativ vård, skattar att deras humör förbättras och att deras ångest och smärta minskat (Observer, via Artnotes.se). På sjukhuset erbjuder man också musik- och dansföreställningar för sina patienter och på samma sätt har Ersta en egen kulturscen.

I nya sjukhusbyggnadens entré kommer det också placeras en flygel. Det skapar möjligheter för ännu fler konstuttryck.

– Min expertis är att skapa spännande möten inom konsten. I konstvärlden kallas det att curera, från engelskans curator. Det känns som ett mångbottnat ord i detta sammanhang – jag är övertygad om att konst har mycket positivt att bidra med i en sjukhusmiljö. 

Mer om kultur och konst

Porträttbild på Patrik Sandin, konstnärlig ledare för Erstas kulturscen

Varför en kulturscen?

"Kultur berikar och det vill vi ta fast på", säger Ersta kulturscens konstnärliga ledare Patrik Sandin om satsningen som kom till under pandemin hösten 2021. Läs mer här>>

Fasad på Erstas nya sjukhus

Erstas nya sjukhus

Från och med augusti välkomnas patienter i Erstas nya sjukhus. Ett sjukhus som vi byggt med egna medel, vår största, enskilda satsning i vår över 170 år långa historia. Läs mer här>>

Porträttbild på Carin Ellberg vis sin installation i Erstas nya sjukhus

Möt Carin Ellberg

Carin Ellberg, en av Sveriges främsta konstnärer, arbetar just nu med installationen av sitt verk "Trådarna - en del av något större" i Erstas nya sjukhusbyggnad. Läs mer här>>